Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

06. 05. 2019. 13:16   >>  13:27

OCIJENJENO NA KONFERECIJI

Diplomatsko-konzularna mreža doprinosi realizaciji prioriteta

Diplomatsko-konzularna mreža značajno doprinosi realizaciji utvrđenih državnih prioriteta a Crna Gora je priznata u svijetu kao faktor stabilnosti i država posvećena dobrosusjedskoj politici, ocijenjeno je na konferenciji počasnih konzula, koja se održava u Podgorici.

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, rekao je da predstavljanje Crne Gore i njenih interesa nije samo obaveza već i velika čast koja je počasnim konzulima ukazana.

"Uvijek i na svakom mjestu kao posebnu vrijednost ističemo različitost nacija, vjera i kultura koji su dio crnogorskog mozaika. Ponosimo se prirodnim ljepotama i resursima kojima obiluje naša zemlja, kao i njenom bogatom kulturnom baštinom", kazao je Brajović.

On je podsjetio da će Crna Gora uskoro proslaviti 13 godina od obnove državnosti.

"Uprkos ne malom broju izazova, ohrabreni snažnom podrškom naših građana koja je potvrđena na svim izborima koje smo imali od referenduma o nezavisnosti, odlučno i nepokolebljivo gradimo budućnost", kazao je Brajović.

On je rekao da će nakon članstva u NATO, usvajanjem evropskih standarda, Crna Gora i formalno biti dio Evropske unije.

"Diplomatsko-konzularna mreža, čiji ste vi važan dio, pruža značajan doprinos realizaciji utvrđenih državnih prioriteta. Crna Gora je danas poznata i priznata u svijetu kao faktor stabilnosti u svom regionu, kao država posvećena dobrosusjedskoj politici, koja pruža aktivan doprinos jačanju regionalne saradnje", poručio je Brajović.

On je naveo da je jedan od važnijih aspekata međudržavnih veza parlamentarna saradnja.

"Parlamenti usvajaju zakone koji regulišu svakodenevni život građana, omogućavaju jačanje institucija i snaženje vladavine prava neophodnih za uspješan sveukupni razvoj države", rekao je Brajović.

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović rekao je da Crna Gora, kao dio NATO-a, nastoji da se institucionalno pridruži evropskoj porodici i to je njen najvažniji spoljnopolitički prioritet.

"Mi smo priznati u međunarodnoj zajednici kao pouzdan partner koji je snažno opredijeljen za regionalnu saradnju, promociju osnovnih ljudskih prava i održivi ekonomski razvoj", kazao je Darmanović.

Kako je rekao, evropske integracije za Crnu Goru predstavljaju viziju funkcionalne liberalne demokratije, zasnovane na zapadnim vrijednostima saradnje, pravde i jednakosti.

On je dodao da je Vlada Crne Gore najviše posvećena procesu reformi u cilju pridruživanja Evropskoj uniji.

"Međutim, proces integracije je dvosmjerni put, i zato smo stoga smo zahvalni za vašu pomoć u lobiranju za brže pristupanje najrazvijenijim evropskim demokratijama", kazao je Darmanović.

Darmanović je naveo da turizam ostaje najrazvijenija grana crnogorske ekonomije, kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu.

On je počasnim konzulima poručio da važni infrastrukturni projekti u oblastima energetike, transporta i turizma pozitivno utiču na dinamičan ekonomski rast, veću zaposlenost i životni standard.

"Dragi počasni konzuli vaš rad na promociji Crne Gore i sve većem poznavanju naše zemlje je visoko cijenjen", rekao je Darmanović.

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, poručio je da jedan od najvidljivijih procesa, koji ostavlja trag na razvoj modernog svijeta jeste proces ubrzanja razmjene informacija, koji ima svoje efekte na intrerakcije između različitih kultura.

"Ovo ubrazanje razmjene informacija, ogleda se u progresiji dominantnosti određenih modela onih kultura, koji imaju veći demografski i ekonomski logistički potencijal", rekao je Bogdanović.

Kako je rekao, neki misle da to može ugoziti multikulturalnost svijeta.

On je poručio da se u poljima kulture moraju tražiti rješenja za najharmoničniji mogući razvoj globalnih procesa.

"Kultura mora zauzimati jednu od najvažnijih pozicija jer je ona mehanizam koji može kreirati najoptimalniji ambijent za razvoj, čak i onih praktičnih aspekata razvoja koje možemo imati", kazao je Bogdanović.

Milorad Andrijašević, počasni konzul Crne Gore u Makedoniji, rekao je da ovakve konferencije daju veći podstrek za dalji i bolji rad za predstavljanje Crne Gore.

"Imamo volju, imamo želju ali samim tim što nas Crna Gora zove u Podgoricu, na ovakve konsultacije, mi se osjećamo uvaženijim i daje nam volju da državu bolje predstavimo u pravom svjetlu van države", poručio je Andrijašević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније