Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

03. 05. 2019. 07:44 >> 07:44
4

ANALIZA FT

Zapadni Balkan nervozan zbog stava EU

Izgledi da će EU u junu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom neizvjesni su poslije samita u Berlinu, zbog čega te dvije i druge zemlje koje teže članstvu u Uniji postaju nervozne, piše list Fajnenšel tajms (FT).

U tekstu nazvanom "Balkanski snovi", britanski list navodi da Skoplje, Tirana i ostali koji žele u EU pažljivo posmatraju da li će evropske zemlje, tradicionalno neprijateljski raspoložene prema širenju Unije, popustiti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nagovijestili su u ponedjeljak, na berlinskom samitu čiji su domaćini bili, da Sjeverna Makedonija i Albanija, kao i Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, treba da načine veći napredak u reformama, navodi FT.

Iznoseći skeptičan stav Francuske prema proširenju Unije, Makron je rekao da Pariz želi da vidi poboljšanja u oblasti vladavine prava i bezbjednosnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, piše list.

Kako se navodi, neke zemlje EU koje su više naklonjene zapadnobalkanskoj šestorki smatraju da je ovonedjeljni samit lidera Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Njemačke i EU u Berlinu bio greška.

One su naročito zabrinute zbog negativne poruke upućene vladi Sjeverne Makedonije, koja je preuzela veliki rizik organizovanjem referenduma o promjeni imena zemlje u cilju rješavanja dugogodišnjeg spora sa Atinom.

Diplomate strahuju, dodaje FT, i da bi negativna odluka o otvaranju pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom mogla da odvrati balkanske lidere od sprovođenja ključnih reformi i da pojača ruski i kineski uticaj u regionu sve većih političkih neizvjesnosti.

Britanski list navodi i da rastu teritorijalne tenzije između Srbije i Kosova i dodaje da je kosovski predsjednik Hašim Tači ove nedjelje rekao da su podjele unutar EU i između evropskih država i SAD povećale rizik od obnove etničkih sukoba na Balkanu.

Odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom odložena je prošle godine do okonačanja izbora za Evropski parlament, usljed zabrinutosti Francuske, Danske i Holandije da bi takva odluka prije izbora mogla da doprinese jačanju antimigrantskih, krajnje desnih partija.

Oblaci nad zemljama koje teže članstvu u Uniji mogli bi da se raziđu poslije izbora za Evropski parlament koji će biti održani od 23. do 26. maja, dodaje Fajnenšel tajms.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније