Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

29. 04. 2019. 15:35 >> 17:50
5

HAN PORUČIO

Balkanske zemlje neće istovremeno u EU

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, uoči konferencije o Zapadnom Balkanu, pozvao je na postepeno proširenje EU na područje Balkana, javili su njemački mediji. Han je rekao da će nastaviti da zagovara proširenje i da to nije samo pitanje za jugoistočni dio Evrope, već ključni interes Unije.

Han je odbacio scenario u kom bi se sve balkanske zemlje istovremeno pridružile Uniji, jer se reforme u tim zemljama ne sprovode istom brzinom.

Evropski komesar kaže da, ukoliko jedna zemlja brže napreduje na putu pristupanja EU, ne bi trebalo da bude oštećena zbog onih zemalja u kojima je taj proces sporiji.

Proces pristupanja, kako je dodao, predstavlja i pozitivan signal za investitore, a smanjenjem nezaposlenosti kod mladih u regionu se smanjuje i rizik od mogućnosti regrutovanja radikalnih ili čak terorističkih pristalica.

"Balkanske zemlje su naši susjedi, ne može i ne smije da nam bude svejedno kakva je njihova politička i ekonomska situacija", rekao je Han, prenose agencije.

Kao najveći uspjeh na Balkanu Han vidi rješenje spora između Sjeverne Makedonije i Grčke, a ukazuje da su se tokom dužeg vremenskog perioda mnoge stvari u regionu pozitivno razvijale.

Kako ocjenjuje, ima i koraka unazad koji se kasnije nadoknade.

"Trvenja između Srbije i Kosova su primjer za to. Na kraju stoji napredak. Naime, danas predsjednici uzmu telefon i direktno razgovaraju, iako je dijalog uz posredovanje EU trenutno prekinut", rekao je on.

Han smatra i da Bregzit neće imati neposredan uticaj na proširenje EU, ni pozitivan, ni negativan.

"Niko u Evropi ne kaže da posle gubitka Velike Britanije moramo odmah da primimo više novih država u EU da bi kompenzovali taj izlazak. Isto je tako Bregzit mali razlog da se proces integracija Zapadnog Balkana zaustavi", zaključio je Han.

Učesnik Samita o Zapadnom Balkanu, koji organizuju njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Cilj skupa je da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, da se još jednom ponovi da je neophodno sačuvati stabilnost u regionu, ali i da se oživi dijalog Beograda i Prištine.

Pored Đukanovića, pozvani su šefovi država ili vlada zemalja Zapadnog Balkana, premijeri Hrvatske i Slovenije i visoki zvaničnici EU.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније