Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

25. 04. 2019. 12:28 >> 14:07
12

FORMIRATI ODBOR

"Ispitati posljedice NATO bombardovanja"

Poseban klub poslanika predao je u skupštinsku proceduru Predlog odluke o obrazovanju odbora za ispitivanje posljedica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana Crne Gore.

Prema Predlogu odluke, odbor bi bio obrazovan kao privremeno radno tijelo, imao bi 12 članova, po šest iz vlasti i opozicije, a na predlog Administrativnog odbora birala bi ih Skupština.

Svakom klubu poslanika pripao bi po najmanje jedan član odbora. Predsjednik tog tijela bio bi iz opozicije, a njegov zamjenik iz parlamentarne većine.

U radu odbora učestvovali bi predstavnici Vlade, naučnih i stručnih institucija, drugih pravnih lica i nevladinih organizacija, kao i pojedini stručni i naučni radnici, bez prava odlučivanja.

Odbor bi bio obavezan da o svim aktivnostima informiše Skupštinu periodično na tri mjeseca, a najkasnije do 24. marta naredne godine mora bi da podnese parlamentu izvještaj o radu, sa predlogom mjera.

Predviđeno je da sredstva za rad i angažovanje osoba koje učestvuju u radu odbora obezbijedi Skupština.

Kao razlog za donošenje odluke navodi se da do sada nije sprovedeno nijedno ispitivanje koje bi potvrdilo ili opovrglo sumnje da bombardovanje ostavilo negativne posljedice na zdravlje građana Crne Gore. 

Predsjednik Posebnog kluba poslanika, Aleksandar Damjanović, kazao je da i 20 godina nakon NATO vaznušnih napada postoje dileme vezane za uticaj bombardovanja na zdravlje stanovništva. 

On je naveo da su to ispitale i neke NATO države, poput Italije koja je formirala parlamentarnu komisiju da bi utvrdila posljedice NATO bombardovanja na vojnike koji su učestvovali u operacijama.

Damjanović je ukazao i da je Skupština Srbije prošle godine formirala sličan odbor koji ispituje činjenice.

„S obzirom da je Crna Gora bombardovana na više lokacija i osiromašenim uranijom, a imajući u vidu činjenice o porastu broja bolesti karcinoma u zadnjih 20 godina, smatramo da ima potrebe da se privremeni odbor pozabavi ovom problematikom i otkloni dileme“, rekao je Damjanović.

On je kazao da očekuju da parlament pristupi ozbiljno inicijativi i pokaže odgovornost prema građanima Crne Gore.

Damjanović je saopštio da je jedan od motiva za predlaganje formiranja odbora bio apel javnosti za formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja, koji je potpisalo više od 200 intelektualaca i učesnika javnog života iz Crne Gore, na inicijativu pokreta „Ne u rat, ne u NATO“.

„To nas je natjeralo da odgovorimo blagovremeno na apel velikog dijala građana i pokušamo da razvijetlimo sve činjenice koje su vezane za uticaj NATO bombardovanja na zdravlje crnogorskog stanovništva“, rekao je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније