Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 04. 2019. 19:01   >>  19:02 1

ĐUKANOVIĆ

Podrška Njemačke dragocjena za Balkan

Dragocjeno je za Crnu Goru i region što Njemačka ne posustaje sa nastojanjem da, uprkos aktuelnim prilikama na evropskoj i globalnoj sceni, evropeizuje region Zapadnog Balkana. To je ocijenio predsjednik Milo Đukanović, u razgovoru sa poslanikom Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Kristijanom Šmitom.

Predsjednik Đukanović izrazio je zadovoljstvo zbog novog susreta sa poslanikom njemačkog Bundestaga, nakon nedavne zvanične posjete Berlinu, zahvalivši za pažnju koju Njemačka i na taj način posvećuje Crnoj Gori.

On je ukazao i na utisak, po povratku iz Berlina, o snažnoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i značajnom učešću Bundestaga u takvoj politici Njemačke, kao i bliskoj saradnji između dvije države, čemu svjedoči i dinamičan dijalog proteklih mjeseci.

"Dragocjeno je i za našu zemlju i za region što Njemačka ne posustaje sa nastojanjem da, uprkos, aktuelnim prilikama na evropskoj i globalnoj sceni, evropeizujemo region", poručio je Đukanović.

Đukanović je podsjetio na značaj nastavka evropskog puta za stabilnost regiona, insistirajući na daljem intenziviranju međusobne saradnje, usresređenost na dinamiziranje reformi i zajedničku posvećenost rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu.

U tom kontekstu, pozdravio je predstojeći sastanak u Berlinu na inicijativu njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Makrona, jer je, kako je kazao, ovaj region dio evropske kuće i evropska odgovornost.

Zato je važno, kazao je, da evropsku perspektivu Zapadnog Balkana treba učiniti doglednijom i uz beskompromisno ispunjavanje uslova za prijem u EU, istovremeno sprovoditi jasne akcije koje će region približiti Evropi i povezati ga sa njom i infrastrukturno.

Šmit je zahvalio Đukanoviću za prijem, uz ocjenu da je njegova nedavna posjeta Berlinu veoma važna sa političkog aspekta. Ukazao je na kontinuitet njemačke podrške Crnoj Gori, još od obnove nezavisnosti i evropskoj perspektivi naše zemlje i regiona. I predstojeći događaj u Berlinu, treba posmatrati u kontekstu podrške i zainteresovanosti Njemačke i Francuske za dalju sudbinu Balkana, kazao je Šmit.

On je pozdravio pristup Crne Gore sprovođenju reformi i unapređenju vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i istakao značaj saradnje u tom kontekstu.

Sagovornici su se saglasili da je i politička i ekspertska saradnja dvije države na visokom nivou, posebno u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova. Iskazana je obostrana zainteresovanost za snažnijim prisustvom njemačkih investitora.

Tokom susreta, bilo je riječi i o aktuelnim prilikama u regionu, u svjetlu predstojećeg sastanka u Berlinu, 29. aprila.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније