Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 04. 2019. 18:11   >>  18:34

PEJANOVIĆ U TIRANI

Vlada afirmiše regionalni i međunarodni dijalog

Crnogorska Vlada afirmiše regionalni i međunarodni dijalog u pravcu boljeg razumijevanja i borbe protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vode ka terorizmu, poručio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Dragan Pejanović.

Pejanović je u Tirani učestvovao na trećem sastanku Regionalne mreže nacionalnih koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma zemalja Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz MUP-a, sastanak je bio prilika Pejanović informiše učesnike o brojnim aktivnostima koje se u Crnoj Gori u kontinuitetu sprovode na planu implementacije međunarodnih dokumenta.

“Crna Gora sprovodi aktivnosti, ne samo na strateškom, već i na operativnom i preventivnom planu, i jedina je država regiona koja je otišla korak dalje u prevenciji i oformila Nacionalnu platformu za borbu protiv nasilnog ekstremizma”, istakao je Pejanović.

On je dodao da je cilj platforme ujedinjavanje svih relevantnih predstavnika državnih organa, političke, akademske i vjerske zajednice, civilnog sektora i medija.

„Napori koje Crna Gora ulaže nastaviće se, kako kroz jačanje postojećih mehanizama, tako i kroz kreiranje novih, s akcentom na unapređenje strateškog i institucionalnog okvira, sprovođenje istraživanja, analize opasnosti i procjene rizika, jačanje uloge lokalne zajednice, afirmisanje sporta i politike zapošljavanja mladih“, kazao je Pejanović.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz MUP-a, istaknuto da u predstojećem periodu posebnu pažnju treba posvetiti razvijanju svijesti o opasnostima zloupotrebe interneta i saradnje sa internet provajderima, u cilju prepoznavanja i blokiranja ekstremističkih sadržaja i propagande.

„U svjetlu aktuelnog procesa organizovanog povratka lica sa ratišta, zaključeno je da je neophodno raditi na kreiranju organizovanog programa prihvata, tretmana, deradikalizacije, resocijalizacije i reintegracije tih lica“, kaže se u saopštenju.

Pored sastanka nacionalnih koordinatora, u Tirani je organizovan i sedmi sastanak Grupe nacionalnih kontakt tačaka za prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, tokom kojeg su razmijenjena mišljenja o najznačajnijim izazovima i potrebama za naredni period.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније