Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

24. 04. 2019. 13:09   >>  16:37 4

MARKOVIĆ PORUČIO

Državu i VCG nećete uvući u kriminal

Neće proći uvlačenje države i vojske u kriminalni kontekst, zarad političkih ili bilo koji drugih interesa, poručio je predsjednik Vlade Duško Marković na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore.

Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić je tražio da neko preuzme odgovornost za šverc droge na školskom brodu "Jadran" Mornarice Crne Gore i da se otkriju nalogodavci.

"Glavni magacin za kokain drže ljudi iz Agencije za nacionalnu bezbjednost. Imate li saznanja da se radi o ozbiljnom kriminalnom klanu koji ima podršku u dijelu vlasti ili će opet sva krivica da se svali na vodnika", naveo je u pitanju Mandić.

Premijer je kazao da se, nažalost, kriminalne radnje se mogu dešavati svuda, pa je tako pokušana zloupotreba broda "Jadran".

"Neće proći uvlačenje države i vojske u kriminalni kontekst, zarad političkih ili bilo koji drugih interesa. Ovo jeste bio pokušaj zlouptrebe vojske i njene reputacije, od strane lica, kada se dokaže njihova krivica, nijesu dostojna vojničkog poziva. Akcija države je bila pažljivo planirana i izvedena, bez namjere da se išta skriva ili relativizuje, uz korišćenje punog kapaciteta institucija. Upravo to baca pravu svjetlost na našu sposobnost kao NATO članice i našu sposobnost da doprinesemo kolektivnoj bezbjednosti pa i kroz razbijanje najtežih oblika kriminala", istakao je Marković.

Poručio je da ne postoji kriminalni klan koji ima podršku vlasti.

"I nema svaljivanje krivice ni na koga, već državni organini postupaju po Ustavu i zakonu. Ono čega ima i čega će dalje biti jeste jačanje vladavine prava i efikasnog sprovođenja zakona. Crna Gora i njene institucije su dokazale da se beskopromisno bore protiv kriminala i to je ova akcija dokazala", naveo je Marković.

Marković je odbacio optužbe da je država obnovljena na novcu zarađenom od kriminala.

"Crna Gora je obnovila državu na veličanstvenom referendumu, kao političkom primjeru u demokratiji. Znam da to vi nikada nećete prihvatiti, da ćete uraditi sve da to tako ne bude. To vam politički nećemo dozvoliti", poručio je Marković.

Oslobađajuće presude posmatrati kao dokaz kvaliteta sistema

Pravosnažne oslobađajuće presude treba posmatrati kao dokaz kvaliteta sistema, a ne kao njegovu anomaliju, poručio je premijer Duško Marković.

On je u parlamentu, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića, rekao da troškovi koje država ima po osnovu posljedica oslobađajućih pravosnažnih sudskih presuda osobama protiv kojih su podignute optužnice, treba posmatrati u kontekstu nezavisnosti sudstva.

"Sud je samostalan i nezavisan i sudi na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora, a nezavisnost i samostalnost sudova i sudija obezbjeđuje Sudski savjet, kao samostalan i nezavisan organ", kazao je Marković.

Takođe, kako je naveo, državno tužilaštvo, kao jedinstven i samostalan državni organ, vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti, a njegovu samostalnost obezbjeđuje Tužilački savjet.

"Zajednički smo u ovom istom Parlamentu postigli široki konsenzus oko pitanja ustavne pozicije ovih institucija, pa neću dodatno elaborirati da nema odgovornosti Vlade za posao sudija i državnih tužilaca", rekao je Marković.

On je kazao da je u nadležnosti Vlade jačanje vladavine prava, kao preduslova ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore.

"Vlada je kao jedan od aktera sveobuhvatne reforme pravosuđa, svakako zainteresovana da svi troškovi, pa i troškovi sudskog postupka na koje ukazujete, budu manji, i vjerujemo da ćemo u narednom periodu do toga i doći", rekao je Marković.

On smatra da pravosnažne oslobađajuće presude treba posmatrati upravo kao dokaz kvaliteta sistema, a ne kao njegovu anomaliju.

"Ako bi državni tužioci pokretali postupke samo u onim slučajevima kada su 100 odsto sigurni da će uspjeti da dokažu krivicu, onda bi optužnice bile presude", istakao je Marković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније