Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me ]

24. 04. 2019. 14:12   >>  20:34 61

SO KOTOR

Jokić smijenjen, prekidaju saradnju sa Krivokapićem

Vladimir Jokić nije više predsjednik Opštine Kotor, odlučilo je 18 odbornika Skupštine Opštine. Jokić je nakon smjene saopštio da će takvu odluku osporiti. Ranije danas, lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića više ne smatraju partnerom ni na jednom nivou. Uz opoziciju, za smjenu Jokića ruku su digli odbornici SDP-a.

Predsjedavajući sjednicom Željko Avramović is DPS-a saopštio je da predlaže svima da odluku mirno prihvate.

"Poenta svega je da su ljudi, koji su glasove dobili zahvaljujući anti-DPS retorici, danas u predaju te ljude stvarajući većinu za DPS. To je akt SPD-a i personalno njenog predsjednika Ranka Krivokapića", kazao je Jokić. 

On je naveo da je odluka o njegovom razrješenju nezakonita.

"Ponosan sam što je moj rad uspio da ujedini DPS, SDP, SD, LP i HGI u namjeri da me smijene. To samo dokazuje da sam ja i uprava koju sam predvodio radili u interesu građana", poručio je Jokić.

Podsjetimo, inicijativu za smjenu Jokića pokrenula je Socijaldemokratska partija, inače koalicioni partner sadašnje vlasti u Kotoru, a predlog su podržale Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i Hrvatska građanska inicijativa.

"Nema te sile koja me može natjerati da sjednem za Krivokapićem stolom sa njim i da se dogovaramo", poručić je Bečić uoči današnje sjednice SO Kotor.

On je naveo da se svi u SDP-u ne slažu sa smjenom Jokića.

"Personalizovaću odgovornost na onog koji je skuvao ovu čorbu, kao mnoge do sada, a njegovo ime je Ranko Krivokapić. Danas je Ranko Krivokapić pucao u jedinstvo opozicije, u demokratiju, u izbornu volju i kao mnogo puta do sada dao pojas za spasavanje DPS-u", poručio je Bečić.

Ko će voditi grad?

Za sada nije poznato ko će i kako voditi Opštinu Kotor.

Smjenom Jokića Opština Kotor je praktično u blokadi, jer u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi nije imenovan vršilac dužnosti predsjednika Opštine nakon što je predsjednik Opštine razriješen.

Tu dužnost jedino su mogli preuzeti potpredsjednici, ali je Ljiljana Popović Moškov (URA) prije nekoliko dana podnijela ostavku, a danas je to učinio i Mišo Samardžić (PzP).

Jokić je prije nego što su ga odbornici smijenili danas sam razriješio dužnosti potrpredsjednika opštine Branka Nedovića (SDP).

Nakon što je predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović prekinula sjednicu, i dala pauzu na neodređeno vrijeme, ona je ipak nastavljena nakon desetominutne pauze. 

Perović je saopštila da prekida sjednicu, jer joj je neblagovremeno dostavljen zahtjev za dopunu dnevnog reda.

Bruna Lončarević iz SDP-a tada je rekla da je Perović isključila mikrofone, i otišla, ali da je ostalo 19 odbornika, te da imaju većinu da smijene Jokića.

"Ovo je naš dom, a ne ono dolje, ono je ulica", kazala je Lončarević.

Nakon što su obezbijeđeni tehnički uslovi, Željko Avramović (DPS) saopštio je da je prisutno 18 odbornika da imaju kvorum, te da parlament nastavlja s radom.

Bruna Lončarević iz SDP-a, koja je predlagač razrješenja Jokića, kazala je da je u Kotoru mirno, da su se strasti smirile i mogu da nastave s radom.

"Mi smo imali razloga da održimo vlast, ali u ovom gradu već godinu i po nema skupštine, održana je samo jedna, ne funkcioniše vlast. Mi iz SDP-a ne možemo više da prihvatimo ovo što se u Kotoru dešava", kazala je ona.

Protest uoči sjednice

Podsjećamo, ranije danas, građani Kotora okupili su se ispred palate Bizanti, kako bi uoči današnje sjednice pružili podršku vladajućoj koaliciji.

Jokić se, prilikom ulaska u zgradu SO, obratio okupljenim građanima i zamolio ih da mirno i dostojanstveno aplauzom isprate odbornike.

"Oni neka urade to što su planirali, mi smo već pobijedili što god da se desi. Nas je ovdje više", rekao je Jokić.

U slučaju smjene Jokića, nekoliko čelnika kotorske opštine najavilo je ostavke.

"Podnijećemo neopozive ostavke na funkcije koje obavljamo, smatrajući to svojom profesionalnom i moralnom obavezom", naveli su kotorski lokalni funkcioneri.

Među njima su Dragica Perović, predsjednica SO Kotor, Milivoje Mišo Samardžić, potpredsjednik Opštine Kotor, Maja Mršulja, sekretarka SO Kotor, te Veljko Vujović, glavni opštinski administrator.

Organizatori protesta zamolili su okupljene građane da bez nasilja i pogrdnih riječi, uz aplauz, isprate dolazak odbornika na sjednicu lokalnog parlamenta.

Protestu su, kako javlja reporter Portala RTCG, prisustvovali funkcioneri Demokrata Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Momo Koprivica... 

 

Пратите нас на

Коментари61

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније