Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

24. 04. 2019. 07:04 >> 07:04
19

NOVI PROGRAM

PZP euroskeptičan, uklonili dio o NATO-u

Novi programski dokument Pokreta za promjene (PzP) pod nazivom "Prvo Crna Gora", koji je usvojen na kongresu te partije 22. marta ove godine, značajno je revidirao program te stranke iz 2006. godine, jer je doveo u pitanje potrebu članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, dok je dio o članstvu u NATO potpuno izbačen iz stranačkog programa, piše Pobjeda.

 

U programu PZP-a iz 2006. godine članstvo u EU i NATO su definisani kao ključni spoljnopolitički prioriteti te stranke.

Novim stranačkim programom PzP se definisao kao euroskeptična stranka, a briselska administracija nazvana "nedoličnom za ostvarivanje velike ideje ujedinjenja evropskog kontinenta" i često podređena "interesima globalnih bankarskih fašista i korporacija".

"Pokret za promjene smatra da se evropska Crna Gora stvara u Crnoj Gori, a ne u Briselu ili pojedinim državama članicama Evropske unije. To prije svega zbog činjenice da se Evropska unija nalazi u dubokoj krizi, da je sadašnja stvarnost Evropske unije u raskoraku sa osnivačkim aktima, strateškim ugovorima i ciljevima, da je princip zajednice istih vrijednosti zamijenio geostrateški interes, da je briselska administracija po mnogo čemu postala nedolična velike ideje", navodi se u novom stranačkom programu stranke Nebojše Medojevića.

U dokumentu se i tvrdi da "nažalost, što smo formalno bliži članstvu u Evropskoj uniji, sve smo dalji od evropskih standarda i kriterijuma iz Kopenhangena".

"Na sastanku Evropskog savjeta u Kopenhagenu u junu 1993. godine, čelnici država i vlada Evropske unije definisali su tri kriterijuma koje države kandidati moraju ispuniti prije sticanja punopravnog članstva. To su: politički kriterijumi stabilnost institucija koje osiguravaju demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i prihvatanje političkih ciljeva Unije. Zatim ekonomski kriterijumi postojanje efikasne tržišne ekonomije, kao i sposobnost tržišnih subjekata da se nose s konkurentskim pritiscima i tržišnim zakonitostima unutar Unije i pravni kriterijumi sposobnost i obaveza usvajanja cjelokupne pravne tekovine Evropske unije i prihvatanje ciljeva političke, ekonomske i monetarne unije", podsjeća se u programu.

U dokumentu se navodi da, imajući u vidu stvarno stanje u zemlji danas i projektovane kriterijume iz Kopenhagena iz 1993. godine, Pokret za promjene sa žaljenjem konstatuje da je proces usvajanja standarda Evropske unije u Crnoj Gori neuspješan.

Takođe, PzP ocjenjuje da je potrebno napraviti kritičku distancu prema birokratama iz Evropske komisije i da ne treba prihvatati političke odluke date u formi naredbi, kao ni instrukcije koje nijesu u skladu sa vitalnim interesima građana i države Crne Gore.

“Posebno kada se radi o interesima globalnih bankarskih fašista i korporacija, koji se često nameću zemljama članicama i kandidatima kao zajednička politika Evropske unije. Pokret za promjene snažno podržava jačanje pokreta širom Evrope koji vraćaju dostojanstvo i značaj suvereniteta, i nacionalnog i kulturnog identiteta država. Interes Crne Gore mora biti na prvom mjestu”, zaključuje se u novom programskom dokumentu PZP-a.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније