Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

22. 04. 2019. 06:41   >>  06:41 18

ČANAK POZIVA

EU da se okrene Zapadnom Balkanu

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže da Evropska unija (EU) mora da se okrene Zapadnom Balkanu i da to treba da bude poruka sa sastanka u Berlinu sa liderima iz regiona, a koji su inicirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

 

On u razgovoru za Dnevne novine ističe da je još 2002. godine ukazivao na pojavu klerofašizma na Balkanu, a posebno u Srbiji.

“Tada je bilo vidljivo zbog bolećivog odnosa vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i kroz politizaciju i direktno organizovanje raznih grupacija, kao što je Obraz i slično koje su pravljene da budu crkvena policija. Slično je i u okruženju, odnosno na Balkanu, i takvi odnosi mogu nas otjerati u, ne smijem ni da izgovorim, gdje će opet stradati građani Srbije, Crne Gore, Kosova i Albanije. To se apsolutno ne smije dozvoliti”, kaže Čanak.

Čanak ukazuje i da pojava, skoro istovremeno, protesta u Beogradu, Podgorici i Tirani nije slučajna.

“Protesti u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji uopšte nijesu građanski. Vidi se da je u pitanju ista matrica, a to je da se protesti u početku prikazuju kao građanski, pojavljuju se mladi ljudi, porodice sa djecom, optimizam, govore javne ličnosti koje nemaju veze sa politikom, glumci, umjetnici… Onda se pojavljuju opozicione stranke, ali u drugom redu i onda korak, po korak, se to pretvara u politički protest, a ljudi kojima se preusmjerava pažnja sa njihovih izvornih nezadovoljstava, koja su vrlo heterogena, postaju dio opšte mase koja se buni protiv državne vlasti. I to će tako ići dok organizatori ne procijene da su dovoljno jaki i pozovu na jedan generalni protest koji bi trebalo da okupi toliko ljudi, da će aktuelna vlast morati da se povuče jer je 'kriva za sve'”, kaže Čanak.

On ističe da je takav scenario u Srbiji teže prepoznati jer je sve usmjereno na pitanje Kosova i na događanja oko Kosova.

“Lideri saveza za Srbiju, a ja ih radije zovem Saveza za veliku Srbiju, sve prave tako da angažovanje prikažu kao nekakvu odbranu Kosova, što je vrlo emotivno i zapaljivo, a u stvarnosti ne znači ništa. Meni sve to izgleda kao dobra režija nekih istočnih tajnih službi, koje, posle neuspjelog državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, prekida razgovora Beograda sa administracijom u Prištini i uz jednog Milorada Dodika u Republici Srpskoj, koji prijeti dekonstrukcijom BiH, treba da naprave potpuno nestabilan Balkan, što bi onda neke države trebalo da pretvore u mirotvorca, koji će stanje smiriti, kako bi, posle toga mogle da istrguju Balkan sa zapadom, za neke druge teritorije”, kaže Čanak.

 

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније