Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan; Objavila: M.M ]

21. 04. 2019. 08:37 >> 08:36
18

PREDSJEDNIŠTVO

SDP ponudio plan za rješavanje političke krize u Kotoru

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Crne Gore pozvalo je predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića da sa svojom partijom – Demokratskom Crnom Gorom do 23. aprila podrži raspisivanje opštinskog referenduma sa pitanjem “da li ste da se dogradi Luža (operativna obala Luke Kotor) za vez megakruzera”. Kako je saopšteno iz SDP-a, predsjedništvo te partije uputilo je konkretan poziv za prevazilaženje političke krize u Kotoru.

U SDP-u su, kako su naveli, poučeni hrabrnom pobjedom građana Bara i Žabljaka u odbrani svoje opštine od devastacije koju su, kao i u Kotoru, ministarstva bila odobrila, odlučni da spriječe dalekosežne devastacije koje bi dogradnja operativne obale (Luže) za megakruzere napravila u zoni zaliva kao spomeniku kulture prve kategorije pod zaštitiom UNESKO-a.

“Čvrsto smouvjereni da je kršenje temeljnih zakonskih propisa za neki grad, posebno takvog značaja kao što je Zakon o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, nedopustivo za svaku lokalnu zajednicu, a posebno Vladu koja tome da legitimitet”, ističu iz SDP-a.

Kako su naglasili, gradnja na vratima od Starog grada premašuje mandat jedne vlasti i predstavlja jedno od najvažnijih pitanja o kome građani Kotora moraju odlučiti neposredno.

“Podsjećamo da ne postoji saglasnost o pitanju dogradnje operativne obale (Luže) među predstavnicima građana, pa treba pitati građane direktno. Istovremeno, cijeneći delikatnost političke situacije, potrebu opozicione saradnje i predloge opozicionih kolega, a koje predsjednik opštine nije konsultovao kad je sam odlučio o sudbini vrata od grada, pozivamo predsjednika opštine Kotor da sa svojom partijom do 23. aprila podrži raspisivanje opštinskog kotorskog referenduma sa pitanjem „Da li ste da se dogradi Luža (operativna obala Luke Kotor) za vez megakruzera”, saopštili su iz SDP-a.

Jokića su pozvali da dostavi Skupštini opštine Kotor na odlučivanje odluke iz njene nadležnosti koje je sam donio u njeno ime na Skupštini akcionara AD Luka Kotor, kako bi lokalni parlament mogao da se izjasni o njima, a građani da se upoznaju sa aktima koji su donijeti u njihovo ime.

Kako su istakli, u cjelosti podržavajući osnovanost primjedbi OO SDP Kotor koji je uporno i javno iznosio poslednjih godinu i po dana, predsjedništvo stranke poziva svoje odbornike u kotorskom parlamentu da u slučaju validnog prihvatanja ove ponude odustanu od glasanja za razrješenje Jokića na sjednici zakazanoj za 24. april i pruže mu još jednu šansu da „ispravi greške i štetu koju je učinio”.

“Ukoliko Jokić odbije naš poziv da građani odlučuju o pitanjima koja dugoročno utiču na Kotor, ili, nastavljajući da krije odluke, onemogući da se Skupština izjasni o pitanjima iz sopstvene nadležnosti koja je Jokić preuzeo, nećemo dozvoliti da, uprkos medijskim spinovima, sopstvene nezakonitosti dalje sakriva „opozicionarstvom”, kao što DPS pokušava lopovluk prikriti „patriotizmom”, poručili su iz SDP-a.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније