Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

18. 04. 2019. 14:41   >>  06:36

IVANOVIĆ I VOLKOV

CG podržava Sjevernu Makedoniju na putu u NATO

Generalni direktori Direktorata za politiku i planiranje odbrane i Direktorata za ljudske resurse Ivica Ivanović i Mihailo Volkov, sastali su se danas u Skoplju sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije, Draganom Nikolićem.

Ivanović i Volkov čestitali su potpisivanje Protokola o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije NATO, te izrazili uvjerenje da će punopravno članstvo te zemlje u Alijansi, dodatno osnažiti težnje ka očuvanju mira i stabilnosti u regionu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Istaknuto je uvjerenje da će dvije zemlje, kao saveznice u okviru Alijanse, moći još intenzivnije da razvijaju odbrambenu saradnju. Nikolić je izrazio zahvalnost zbog ratifikacije Protokola o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije NATO od strane crnogorskog parlamenta i naglasio da se Crna Gora kroz kontinuiranu i aktivnu podršku pokazala kao pouzdan i kredibilan partner njegove zemlje, spreman da podijeli iskustva iz integracionog procesa", navodi se u saopštenju.

Ivanović se sreo i sa rukovodiocem Sektora za politiku i planiranje, pukovnikom Zoranom Sekulovskim.

"Tom prilikom, ocijenjeno je da dvije zemlje imaju kvalitetnu odbrambenu saradnju kako na bilateralnom nivou, koja se konstantno unaprjeđuje kroz razmjenu iskustava i obuku kadra, tako i na multilateralnom nivou, gdje dvije zemlje kroz zajednički angažman u projektima regionalnog formata i saradnju sa partnerima i saveznicima aktivno doprinose očuvanju mira i stabilnosti. Ivanović je naglasio da će Ministarstvo odbrane Crne Gore ostati posvećeno daljem jačanju odbrambene bilateralne saradnje sa Sjevernom Makedonijom, kao i da će nastaviti da pruža punu podršku na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO", dodaje se.

Volkov se sastao sa pukovnikom Orcem Popovskim, dekanom Vojne akademije „General Mihailo Apostolski“.

"Na sastanku je apostrofiran značaj školovanja crnogorskih kadeta na makedonskoj vojnoj akademiji, kao i podrška koju Ministarstvo odbrane Republike Sjeverne Makedonije pruža na tom planu Ministarstvu odbrane Crne Gore.

U okviru bilateralnih konsultacija potpisan je Plan bilateralne saradnje za 2019.

U njemu je i Akcioni plan za prenošenje iskustava na putu do članstva Crne Gore u NATO Ministarstvu odbrane Republike Sjeverne Makedonije, što je dodatna potvrda spremnosti dva ministarstva da i u budućem periodu jačaju odbrambenu bilateralnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa", zaključeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније