Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

17. 04. 2019. 15:10 >> 19:43
8

MARKOVIĆ U BRISELU

"Nećemo biti problem već novi kvalitet za EU"

Premijer Duško Marković saopštio je da je Crna Gora zemlja kandidat koja ne želi članstvo u EU dok ne bude u potpunosti spremna za to. Marković je, na sastanku sa ambasadorima Evropske unije u Briselu, istakao da Crna Gora ne želi da bude novi problem u EU nego kvalitet.

"Mi smo zemlja kandidat koja ne želi članstvo u EU dok ne budemo u potpunosti spremni za njega. Ne želimo da budemo novi problem u EU nego kvalitet, ne želimo da ugrožavamo vrijednosti EU nego da im doprinosimo”, rekao je Marković u Briselu.

Marković je evropskim ambasadorima saopštio da je Crna Gora napravila rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala koji ne mogu biti zanemareni.

"Evidentno je da organizovani kriminal gubi bitku sa državom. Institucije su sve jače i efikasnije. Ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna", poručio je Marković najvišim diplomatskim predstavnicima država Evropske unije akreditovanim u Briselu..

 


Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je, informišući ambasadore o uspješnoj ekonomskoj politici Vlade, rekao da je deficit prepolovljen i da ne postoji bojazan za održivost naših javnih finansija te Crna Gora bilježi veoma visoke stope privrednog rasta – 4,7 odsto u 2017, i 4,9 odsto u 2018. godini. Pri tome je, rekao je predsjednik Vlade, rast zabilježen u svim sektorima – turizmu, energetici, poljoprivredi, industriji, trgovini…

Premijer je kao posebno značajnu činjenicu istakao ulaganja EU u region Zapadnog Balkana, koja su u poslednjih 10 godina iznosila više od osam milijardi eura, a trgovina u proteklim godinama gotovo 50 milijardi eura, sa trendom rasta u korist regiona.

"To građani regiona treba da znaju i da budu svjesni koliko Evropska unija direktno učestvuje u razvoju našeg regiona", kazao je premijer Duško Marković.

Iz Vlade su naveli da su ambasadori EU istakli da region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu i naglasili činjenicu da je naša zemlja nesumnjivi predvodnik integracionog procesa.

"U pogledu naše evropske integracije pohvaljena činjenica da je Crna Gora svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku u potpunosti uskladila sa zajedničkom politikom Evropske unije", kazali su iz Vlade.

Takođe, odnos Crne Gore prema ostalim državama regiona i naša politika dobrosusjedstva i dijaloga istaknuti su kao pozitivan primjer uz ocjenu da naša zemlja predstavlja stabilizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

Razgovoru, koji je organizovala Rumunija kao trenutna država predsjedavajuća Savjetom Evropske unije, prisustvovao je i glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније