Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

15. 04. 2019. 12:20 >> 12:41
6

BRAJOVIĆ

CG najagilniji promoter evropskih vrijednosti

Crna Gora je najagilniji promoter evropskih vrijednosti u regionu i zemlja koja bilježi punu usklađenost sa pozicijama zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije, ocijenio je predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.

On je, otvarajući Konferenciju mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana, u organizaciji crnogorskog parlamenta i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, rekao da je Crna Gora primjer "sklada nacija, vjera i kultura".

"Najagilniji smo promoter evropskih vrijednosti u regionu i zemlja koja bilježi punu usklađenost sa pozicijama zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije. Mi smo evropska država koja nastoji da živi evropske vrijednosti. U svim prilikama potvrđujemo da smo pouzdan i kredibilan partner. Regionalna saradnja i dobrosusjedska politika jedan su od stubova naše vanjske politike. U tome – možemo bez ustezanja reći – postižemo stalne uspjehe koji se ogledaju u vrlo dobrim odnosima sa susjedima i širim okruženjem", rekao je Brajović.

Navodeći da je to dio crnogorske tradicije, koji je podudaran sa vrijednostima ujedinjene Evrope, Brajović je rekao da je namjera da formiranjem mreže mladih parlamentaraca, učinimo korak ka boljem međusobnom razumjevanju i jačanju povjerenja.

"S obzirom da je riječ o procesima koji treba da obezbijede dugoročnu stabilnost i prosperitetan sveukupni razvoj, otuda naše opredjeljenje da pažnju usmjerimo ka izgradnji kontakata i mreže između mladih koleginica i kolega. Naravno, na to je uticala i činjenica da četvrtinu aktuelnog saziva crnogorske Skupštine čine upravo poslanice i poslanici koji imaju četrdeset i manje godina", podsjetio je Brajović.

On je takođe rekao da nam predstoji niz mjera čiji je cilj stvaranje što povoljnijeg ambijenta za još snažniji ekonomski razvoj i potvrdimo status države najbliže članstvu u Evropskoj uniji.

"Novija istorija i prilike na Zapadnom Balkanu naše savladavanje napora čine izazovnijim, a sami put zahtjevnijim. Uvažavamo i istinski prihvatamo kao dodatnu vrijednost sve ono što je potrebno da učinimo kao buduća članica Unije. Ipak, svoju evropsku tradiciju smatramo jedinstvenim i vrijednim doprinosom, koji ćemo unijeti u zajednički život Unije", kazao je on.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović rekao je da je prošli mjesec bio veoma važan kada je perspektiva proširenja EU u pitanju.

"Usvojena je nova Strategija za proširenje, koja je i navela 2025. godinu i zasnovanost na principu regate za naredni period i svi ti zahtjevi moraju se ispuniti", naveo je Darmanović, prenosi Mina. 

On je poručio da je neophodno obezbijediti kontinuitet politike proširenja u regionu i u cijeloj Zapadnoj Evropi.

"To je od osnovne važnosti za stabilnost, ekonomski razvoj i konkurentnost na globalnom nivou. EU se suočava sa brojnim izazovima ali smo sigurni da će se oni prevazići. EU je pokazala da su vrijednosti, na kojima je zasnovana Unija odnijele prevagu", rekao je Darmanović.

On vjeruje da će nakon evropskih izbora, politika proširenja može da bude uspješna kao što je bila i dosad.

Ministar vanjskih poslova, Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, poručio je da je najveći interes novih generacija da sarađuju i da grade bolje društvo.

On je govorio o evropskoj perspektivi njegove države i naveo da u ovom momentu ne postoji ništa što može povezati ljude i entitete u Bosni kao što je to evropska budućnost. 

Kako je kazao, podrška članstvu u stanovništva Uniji je BIH EU je visoka, da varira ali je iznad 50 odsto u svakom dijelu države.

"EU nije potpuna niti kompletna dok joj se ne pridruži Zapadni Balkan", ocijenio je Crndak.

Predstavnica Ministarstva za Evropu i vanjske poslove, Artemis Dralo je rekla je da se EU suočava sa velikim izazovima, »ali države zapadnog Balkana nemaju alternativu«.

"Saradnja regiona je potrebna, uprkos našoj istoriji i neslaganjnima. Albanija će uvijek biti promoter saradnje", kazala je Dralo.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније