Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

15. 04. 2019. 07:01 >> 19:07
23

RAJNKE PORUČILA

Protesti stub demokratije, voditi dijalog

Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda. I ono što bih voljela da vidim jeste funkcionalni dijalog znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja, rekla je u intervjuu Pobjedi ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Ona se nada da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili, jer je, kako je ocijenila, bez njihovog učešća ta institucija oslabljena.

Sjedinjene Države Crnu Goru vide kao prijatelja, partnera i saveznika.

“To je u stvari i temelj moje misije ovdje, nastavak građenja tih odnosa sa crnogorskim građanima, civilnim društvom i Vladom. Ulazak Crne Gore u NATO je već bio veoma značajan korak da kao prijatelj i saveznik dokaže svoju posvećenost, a mi to uzvraćamo kroz različite programe obuke i, naravno, tu podršku ćemo nastaviti i ubuduće u cilju dostizanja članstva u EU", rekla je Rajnke.

SAD su, podsjeća ona, samo u prošloj godini usmjerile oko četiri miliona dolara u različite programe jačanja vladavine prava, medijskih sloboda i osnaživanje građanskog aktivizma.

"I to ćemo nastaviti da radimo. Vidim, takođe, i trend poboljšanja prilika za ekonomsku saradnju, što će crnogorski građani osjetiti kroz pozitivne pomake u životnom standardu”, kazala je Rajnke.

Američki investitori, kako je istakla, znaju da je Crna Gora povoljno mjesto za njihov biznis.

"I moj cilj je da uradim više. Već smo pokrenuli inicijativu i moje osoblje kontaktira svaku od 50 američkih država, bukvalno telefonom, opisujući crnogorsko tržište i istražujući koje vrste investicionih šansi postoje. Neophodna je posvećenost i angažovanje da što više američkih investitora sazna o prilikama za ulaganje na crnogorskom tržištu i te napore treba nastaviti”, navela je Rajnke.

Govoreći o protestima u Crnoj Gori, Rajnke je rekla da su protesti stub demokratije: "Moj zemlja ima veoma aktivnu i živu istoriju protesta, od pokreta za građanska prava, do oslobođenja žena i protesti su dio demokratske tradicije. Smatram da je civilno društvo u Crnoj Gori do sada koristilo koncept protesta na miran način da izrazi svoje mišljenje i to je demokratija na djelu".

Ističe da su slobodni i fer izbori na kojima narod bira pojedince i partije da služe građanima i upravljaju drugi demokratije.

“A upravljanje znači, prije svega, učestvovanje u radu institucija, u ovom slučaju parlamenta. Rekla bih, dakle, da su obje stvari legitimne: poštovanje i funkcionisanje institucije parlamenta i dizanje glasa naroda kroz proteste. Ono što bih voljela da vidim jeste funkcionalni dijalog znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja. Nadam se da će protesti koji su se desili ili će se desiti u različitim djelovima biti mirni i da će obezbijediti platformu preko koje će se čuti različita gledišta. U međuvremenu, nadam se da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena. Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda”, kazala je američka ambasadorka u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније