Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 04. 2019. 13:26 >> 13:30
65

VUKSANOVIĆ POSLANICIMA

"Položaj Srba u CG nepodnošljiv"

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović uputio je otvoreno pismo, poslanicima srpskog naroda u Skupštini Crne Gore zbog, kako je kazao, nepodnošljivog položaja Srba u Crnoj Gori. On ocjenjuje da su građani koji se javno nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, stavljeni van zakona i nezvanično proglašeni neprijateljima Crne Gore i izopšteni iz svih sfera odlučivanja i dogovora. Pozvao ih je da se odmah vrate u skupštinske klupe i otvore raspravu o organizovanju referenduma i poništenju odluke o priznanju Kosova i povesti razgovore o srpskom jedinstvu i zajedničkom nastupu, uz zahtjev za svaku vrstu pomoći Republike Srbije i Republike Srpske.

"Obraćamo se vama koji uticaj i snagu svojih mandata crpite iz podrške srpskog naroda. Razlog našeg obraćanja je nepodnošljiv položaj srpskog naroda koji je svakog dana sve teži, bez nade da se u budućem vremenu nešto na tom planu kvalitetnije promijeni. Nepotrebno je nabrajati primjere diskriminacije kojoj su Srbi u Crnoj Gori izloženi, jer su isti vidljivi u svim sferama društvenog života", navodi se u pismu Vuksanovića.

On ističe da za srpsku djecu i mlađu generaciju Srba u ovim uslovima ne postoji perspektiva u Crnoj Gori.

"Razlog za to je državni projekat asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce, najvjerovatnije do postizanja natpolovične većine u ukupnom broju stanovništva, pa i nakon toga", navodi Vuksanović.

Uočljivo je, kaže, da su svi građani koji se javno nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, stavljeni van zakona i nezvanično proglašeni neprijateljima Crne Gore.

"Neki su već osuđeni, nekima se sudi, neki su u istrazi, dok su svi ostali pod prismotrom i kontrolom. Posebno zabrinjava činjenica što nije samo odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori, odnosno dominantne političke partije prema Srbima diskriminatorski. Neprijateljske stavove prema srpskom pitanju imaju i predstavnici manjinskih naroda i takozvane građanske opozicije, jer se iz njihovog odnosa jasno vidi ignorisanje legitimnih prava srpskog naroda", kazao je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta.

Bez obzira što je srpski narod u Crnoj Gori zastupljen visokim procentom u ukupnom broju stanovništva, što kako je kazao, najbolje pokazuje pripadnost srpskom jezičkom identitetu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vuksanović tvrdi da su predstavnici srpskog naroda u potpunosti izopšteni iz svih sfera odlučivanja i dogovora.

"Stoga je duboko ponižavajuća za srpski narod vaša bezuslovna saradnja sa antisrpskom opozicijom, koja već decenijama sa diplomatskim poslenicima pojedinih država čvrsto drži na vlasti odnarođeni aktuelni režim", kazao je Vuksanović.

On u pismu dodaje da je tužno bilo gledati, kako je kazao, poklonjenje poslanika pred zagovornicima rušenja svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i "organizatorima najveće krađe izborne volje državljana i građana Crne Gore na referendumskom izjašavanju o izdvajanju Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom".

"Nijeste svojim autoritetom, za više od pola godine, mogli sakupiti dovoljan broj potpisa poslanika – dvadeset i pet, za poništenje sramne odluke o priznanju lažne države Kosovo od strane Vlade Crne Gore, ali ste zato, za samo nekoliko dana, podržali inicijativu onih koji su decenijama radili na štetu srpskog naroda i doveli ga na rub egzistencije i poniženja", kazao je Vuksanović.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta poziva predstavnike srpskog naroda u Skupštini Crne Gore da se odmah vratite u skupštinske klupe i od svojih kolega, kojesu kako je kazao, bezuslovno podržali, zatraže podršku da se u Parlamentu otvori rasprava o donošenju odluke o sprovođenju demokratskog referenduma građana Crne Gore o poništenju odluke o priznanju "lažne države Kosovo".

"Iz njihovog odgovora jasno će se prepoznati iskrenost prema problemima i potrebama srpskog naroda, ali i prema vraćanju dostojanstva Crnoj Gori i njenoj časnoj tradiciji", navodi se u pismu.

Vuksanović ističe da je nakon toga neophodno, je bez bilo kakve ostrašćenosti, povesti razgovore o srpskom jedinstvu i zajedničkom nastupu, uz zahtjev za svaku vrstu pomoći Republike Srbije i Republike Srpske.

Srpski narod u vremenu kada mu niko nije od pomoći, kako je kazao, mora isključivo da misli o sebi i svom opstanku.

"Važno je prepustiti aktuelnoj vlasti i krnjoj opoziciji demokratizaciju Crne Gore. Oni su, svakako, u taj proces krenuli bez nas. Srbi na njihovom putu ne treba da ih ometaju, već da se bave isključivo očuvanjem sopstvenog identiteta. Od zajedničke snage srpskih organizacija i političkih stranaka, koje glasa srpski narod, trajno će zavisiti položaj Srba u Crnoj Gori", kazao je Vuksanović.

Poručuje i da crnogorskoj građanskoj opoziciji srpski narod ništa nije dužan, jer je, kako je kazao, baš od njih mnogo puta iznevjeren.

"Nemilosrdno i po pravilu bila je uvijek protiv demokratskih i legitimnih prava Srba. Vlast u Crnoj Gori, nažalost, zadugo neće biti srpska, ali treba uraditi sve da u budućem vremenu zavisi i od srpskog naroda. Svi oni koji ne shvataju da je neophodan ozbiljniji i konkretniji pristup rešavanju srpskog pitanja u Crnoj Gori ne zaslužuju podršku srpskog naroda", zaključuje se u pismu Vuksanovića.

Пратите нас на

Коментари65

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније