Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

12. 04. 2019. 20:20   >>  20:38 18

VUKOVIĆ OČEKUJE

"Performansi da budu kreativniji"

Demokratska partija socijalista (DPS) u protestima vidi izraz stepena demokratije u društvu, a građani su slobodni da protestuju sve dotle dok to ne ugrožava slobode drugih, kaže poslanica te partije Aleksandra Vuković. Vukovićeva poručuje da u DPS-u nemaju ništa protiv akcija pokreta "Odupri se", ali naglašava da bi te akcije trebalo da budu smislenije i kreativnije. Upitana da li su razmatrali zahtjeve demonstranata, odgovara da jesu, ali da ne žele da pristanu na politiku ucjena, već pozivaju na dijalog.

Ove subote nećemo imati proteste pokreta "Odupri se". Umjesto protesta, organizatori su najavili svakodnevne akcije. Od nekih opozicionih partija smo mogli čuti da bi trebalo nastaviti s protestima subotom, pa da ih čak treba i radikalizovati. Vukovićeva kaže da DPS u protestima vidi izraz stepena ostvarene demokratije u društvu.

"DPS u protestima vidi izraz stepena ostvarene demokratije u društvu. Građani su slobodni da izađu na ulice, da protestuju, da traže ono što misle da im pripada i što im nedostaje.
Vidimo iz nedjelje u nedjelju da ove proteste podržava sve manji broj građana. Međutim, to nas nikako ne hrabri. Naprotiv, ostao na tim protestima jedan građanin, on nas jednako obavezuje kao i 5000 građana, zbog toga što nije stvar u broju nego u porukama koje se šalju i mi ćemo svaku poruku koju čujemo, a koja ima dozu ozbiljnosti i smisla, veoma ozbiljno shvatiti", kazala je Vukovićeva.

Pokret "Odupri se" je za ovaj vikend najavio je karavan kojim će obići nekoliko crnogorskih gradova. Prethodnih dana su takođe imali akcije kao što su ,,buđenje" grada, blokada CEDIS-a i slično. O tome koliko se ovim akcijama može uticati na vlast Vukovićeva kaže da su organizatori performansa pokazali nepoznavanje mentaliteta građana.

"U performansu, kao formi, treba da se ispolji kreativnost. Šta smo viđeli, recimo, ispred CEDIS-a? To mi je zanimljivo jer je pokazalo izvjesno nepoznavanje mentaliteta naših građana od strane organizatora, odnosno samih performera. A to kažem zbog toga što oni navode da je ovo zarobljena država, da su institucije zarobljene i da oni žele da ih odrobe, a kako su to učinili? Tako što su porobili institucije lancima od živih ljudi, kao da se ne sjećaju stiha ‘Što se nešće u lance vezati, to se zbježa u ove planine’", kazala je Vukovićeva.

Na pitanje da li su u DPS-u razmatrali zahtjeve demonstranata i jesu li spremni na ustupke, Vukoveća kaže da su funkcioneri te partije skazali jasan stav prema toj ucjenjivačkoj politici.

"S obzirom na to da znate šta su prvih pet zahtjeva organizatora samih protesta, naši funkcioneri su iskazali jasan stav prema toj ucjenjivačkoj politici. Dakle, ne želimo ni na koji način ucjene, mi želimo dijalog. Ne želimo produbljivanje nego relaksiranje političkog života u Crnoj Gori i s tim u vezi pozivamo opozicione lidere i partije da se vrate u parlament i da razgovaramo, jer bez razgovora nema temeljnog rješenja bilo kog velikog i važnog pitanja u ovome društvu", zaključila je Vukovićeva.

Bojana Baranin, TVCG

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније