Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

12. 04. 2019. 09:44   >>  09:45 7

CKM SAOPŠTIO

Vlada nepromišljenim odlukama šteti državnim simbolima

Odbijanjem amandmana CKM-a, kojim bi se partije koje se finansiraju iz državnog ili lokalnog budžeta, obavezale da istaknu crnogorsku zastavu na stranačkim prostorijama, a koji je predložio poslanik Liberalne partije Andrija Popović, pokazatelj je da Vlada Crne Gore svojim odlukama nanosi štetu državnim simbolima, ocijenjeno je iz Crnogorske kulturne mreže (CKM).

Podsjećamo, Vlada nije prihvatila amandman na izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti koji je podnio poslanik Andrija Popović, a kojim je predviđeno da se državna zastava ističe i na zgradama u kojima se nalaze prostorije političkih partija.

"Ovim gestom Vlada vjerovatno nije željela da se zamjera Andriji Mandiću i ostalim građanima naše države koji permanentno rade na osporavanju državnih simbola i satanizaciji crnogorskog identiteta. Zanimljivo je da je u obrazloženju ove nepromišljenje odluke navedeno kako to nije praksa u regionu", istakli su iz CKM-a.

Iz CKM-a u pitali Vladu da li bi trebalo iz komšiluka da uzimamo primjere "kako treba da uredimo svoju kuću".

"Da nije smiješno, bili bi žalosno. Kao što je javnost već upoznata, Vlada Crne Gore je prilikom predlaganja izmjene i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti pokazala nedosljednost. Naime, odustali su od prvobitog prijedloga o načinu kako se pozdravlja himna. Naravno, ne možemo govoriti o Vladinim prijedlozima, a da ne spomenemo da su prilikom njihovog sastavljanja pokazali pravno neznanje, ne tražeći da Zakon bude usklađen sa Ustavom i drugim opštim pravnim aktima povezanim sa ovim zakonom. Zanimljivo je da Vlada želi da podzakonskim aktima uređuje glavne stvari zakona, što im je prilikom rasprave u Skupštini Crne Gore sugerisao i poslanik DPS-a Miodrag Vuković koji važi za jednog od najboljih poznavalaca prava među političarima", navode iz CKM-a.

Posebno su istakli da je Vlada prilikom rasprave o zakonu prihvatila prijedlog poslanice SDP-a Draginje Vuksanović da se grb Crne Gore može koristiti kao robni žig.

"Što znači da svaka baba koja se bavi proizvodnjom i prodajom npr. priganica ili bakinih kolača na kutiji može istaći grb Crne Gore", navode iz CKM-a.

Takva odluka Vlade je, istakli su iz CKM-a, "još jedan šamar svim građanima Crne Gore koji su patriote, i koji poštuju državne simole".

"Ovo obraćanje koristimo da pozovemo Vladu da na ovu temu organizujemo sučeljavanje argumenata na nekoj od crnogorskih televizija, kako bi javnost mogla procijeniti da li su naše kritike utemeljene, kao i da li su Vladini prijedlozi u interesu državnih simbola", poručili su iz CKM-a.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније