Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 04. 2019. 18:08 >> 20:33
11

MARKOVIĆ-PLENKOVIĆ

Riješiti otvorena pitanja

Crna Gora i Hrvatska treba u kratkom roku da riješe uslovno otvorena pitanja između sebe, ocijenjeno je u razgovoru premijera Duška Markovića i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića u Dubrovniku.

"Razgovarali smo kako da bilateralne odnose dalje unaprijedimo, da održimo visok nivo političkog dijaloga, ali da u cijelom kontekstu regiona unaprijedimo i našu ekonomsku saradnju", kazao je Marković, koji učestvuje na Osmom samitu šefova vlada Centralne i Istočne Evrope i NR Kine koji se danas i sjutra održava u Dubrovniku.

Premijer je kazao da je sa predsjednikom hrvatske Vlade dogovorio da u toku ove godine, u pripremi za preuzimanje predsjedavanja Savjetom Evropske unije premijer Plenković posjeti Crnu Goru i da tom prilikom, kako je rekao naš premijer, razgovaramo o svim opcijama koje su vezane za Zapadni Balkan i njegov progres prema EU, koje bi Hrvatska mogla imati u svojoj agendi za vrijeme predsjedavanja.

"Otvorili smo i neka druga pitanja, koja se tiču uslovno otvorenih pitanja. Saglasili smo se da to nijesu pitanja koja su nerješiva nego da treba u kratkom roku da pronađemo odgovor na njih i pokažemo sposobnost da smo odgovorni i sposobni da rješavamo otvorena pitanja a ne da ih arhiviramo", kazao je premijer novinarima nakon sastanka sa Plenkovićem i dodao da u budućnosti očekuje dalji napredak bilateralnih odnosa na svim poljima.

Na pitanje novinara o očekivanjima od Samita 16+1, Marković je kazao da je pozicija Crne Gore utemeljena na veoma dobrim političkim odnosima sa Narodnom Republikom Kinom.

"U okviru ovog procesa mi razgovaramo i o saradnji koja se tiče ekonomije i razvoja infrastrukture. Znate da smo već skoro u završnoj fazi realizacije prve dionice autoputa u Crnoj Gori. Iskoristiću priliku u razgovoru sa predsjednikom Vlade Li Kećijangom sjutra da akcentiram važnost toga projekta i važnost završetka tog projekta sredinom iduće godine", kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Na stolu će, dodao je Marković, biti i razgovor o nastavku saradnje na autoputu jer smo već dobili ponudu od CRBC-a, po modelu privatno javnog partnerstva.

"Posebno mi je zadovoljstvo da ćemo u okviru ovog Samita, a što je podržano od ostalih članica Samita, moći razgovarati o formiranju kreativnog haba u Crnoj Gori za sve članice, što je veoma važno sa aspekta kulturne saradnje, inovacija", rekao je premijer.

On je dodao da su sve to pitanja koja će biti dio agende Samita i dodao da ima značajna očekivanja od rezultata Samita.

Učesnici Osmog samita šefova vlada Centralne i Istočne Evrope i NR Kine koji se danas i sjutra održava u Dubrovniku među kojima i crnogorski premijer Duško Marković fotografisali su se i potom prošetali Strdunom.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније