Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

11. 04. 2019. 15:12 >> 15:31
1

INTEGRITET IZBORA

Unaprijediti rad ASK i DIK-a

Rad Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i Državne izborne komisije potrebno je unaprijediti, kao i što prije krenuti sa izmjenama izbornog zakonodavstva u cilju unaprijeđenja izbornog procesa, ocijenjeno je na prvoj panel diskusiji Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Panel diskusija „Kako do integriteta izbora“ je održana u okviru konferencije Integritet u politici i javnom sektoru, koju finansira Ambasada Kraljevine Holandije.

Pomoćnik direktora Agencije za sprječavanje korupcije za Sektor za sprječavanje sukoba interesa i kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, Savo Milašinović, istakao je da ta institucija nema policijsko-istražna ovlašćenja.

„Agencija je prije svega preventivna institucija i u skladu sa nadležnsotima sve zakonske nadležnosti sprovodi. Ovo što tvrdim jeste da smo izvršili punu kontrolu aktivnosti prihoda i rashoda partija u izbornoj kampanji u skladu sa nadležnostima. Ona se sprovodi na način da redovno prikupljamo podatke o aktivnostima političkih subjekata, posebno kada su u pitanju medijska oglašavanja, skupovi, predizborni materijal i slično“, naveo je Milašinović.

Kako je pojasnio, to se sve vrši u periodu prije dostavljanja izvještaja političkih subjekata o prikupljenim i utrošenim sredstvima u kampanji, „i oni sadrže gotovo 80 odsto izdataka koji će biti na kraju u samim izvještajima političkih subjekata“.

„Nakon toga se vrši kontrola potpunosti i tačnosti izvještaja u skladu sa nadležnostima Agencije. Pored Agencije, kontrolu finansijskih izvještaja političkih subjekata vrši Poreska uprava, jer oni su obveznici da podnesu završni račun Poreskoj upravi“, rekao je Milašinović.

Prema njegovim riječima, od početka se stvorio utisak da smo mi organ finansijske kontrole državne uprave.

„Mi to nismo. Naše je da obezbijedimo transparentnost upotrebe javnih resursa. Transparentnost obezbijeđujemo na način što su organi vlasti dužni da objave utrošak sredstava u okviru datih limita, a ne za šta su potrošili pare. To rade drugi organi“, istakao je Milašinović.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak, ocijenila je da je sami izbor izvršnog direktora Agencije ukazivao da će „opet biti politički instruirana ličnost koja neće raditi ni nepristrasno, što se kasnije i pokazalo“.

„Uspjeli ste da razriješite i Vanju Ćalović, koja je jedina imala drugačija mišljenja na vašim sastancima. To govori da ova Agencija nije agencija koja radi ono što bi trebala da radi, već je to agencija koja štiti državne i javne funkcionere i partije na vlasti, da slučajno ne bi došlo do nekih sankcija prema njima“, navela je Bošnjak.

Poslanica Demokratske partije socijalista Marta Šćepanović, smatra da ima prostora unaprijeđenje rada kod ASK i Državne izbornu komisije.

„Mislim da je, kada govirimo o radu ASK, krajnje licemjerno da o radu ove Agencije govorimo negativno, kada njene odluke politički ne odgovaraju jednoj strani, a da prećutkujemo njihov zakonit, objektivan i nepristrasan rad onda kada njihov rad dovodi do razrješenja visokih funkcionera ili kažnjavanja vladajuće partije zbog kršenja zakona“, istakla je Šćepanović.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, ocijenio je da institucije nisu funkcionalne i profesionalne, iz jednog razloga, što, kako je naveo, izvor iz kojega proističu institucije nije krektan, „a to je izborni proces“.

„Zbog toga moramo da se vratimo na izvor. Da bi nam istitucije bile profesionalne, da ne bi bile koruptivne, takav mora biti izborni proces. Ili će sledeće izbore pripremati, uz prethodni dogovor, tehnička vlada, ili ćemo imati kolaps političkog sistema“, naveo je Danilović.

Prema njegovim riječima, nema poštenih izbora ako ih ne bude pripremala tehnička vlada.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica, kazao je da ta organizacija objektivno može govoriti o integritetu izbora, navodeći da je njihov zaključak da u oblasti integriteta izbora postoji problem veći neko ikad do sada.

„Ako pođemo od toga da je integritet u našem zakonu definisan kao zakonito, nezavisno, nepristrasno, odgovorno i transparentno obavljanje poslova organa vlasti, teško da smo uspjeli naći bilo koju instituciju koja se bavi izborima, a da zadovoljava svih ovih pet kriterijuma. Teško možemo naći instituciju koja i ujedno radila i zakonito, i nezavisno, i nepristrasno, i odgovorno i transparentno“, rekao je Koprivica.

On je podsjetio partije da, u okviru svojih legitimnih političkih igara, ne zaborave javni interes društva.

„Bez obzira na to će biti pobjednik izbora ključno pitanje za ovo društvo treba da bude kakve su naše institucije i pripadaju li svim građankama i građanima...U suprotnom, može nam se desiti najgora moguća situacija za jedno društvo i državu – da ove institucije pripadaju samo pobjednicima...Tada nam one neće ni trebati. Jer ovakve institucije baš i ne vole da sprovode zakone nad pobjednicima“, istakao je Koprivica.

Kako je ukazao, vrlo često su podsjećali i opominjali na faktor “vrijeme”, „koje u ovom slučaju više nije na strani reforme“.

„Redovni parlamentarni izbori se održavaju u oktobru 2020. godine. Izborno zakonodavstvo se ne mijenja u godini izbora. Izborne institucije se ne mijenjaju u godini izbora. Hoćemo li čekati nove izbore s istim problemima? I sa istim pričama sa obje strane... Ili ćemo se nadati nekoj političko-pravnoj vratolomiji kojom se izbori mogu odložiti, a do tada ne raditi ništa?“, upitao je Koprivica.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније