Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

09. 04. 2019. 15:12 >> 15:12

EVROPSKI PARLAMENTARCI PORUČILI

Prilike i reforme u Crnoj Gori se pažljivo prate

Predsjednici parlamenata država Evropske unije potvrdili su evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i predanost proširenju Unije, jer je to ulaganje u mir, demokratiju i bezbjednost" zaključeno je na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja EU održanoj u Beču na kojoj je učestvovao i predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.

Kako je naglašeno, zemlje Zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina su postigle napredak, a predsjednici su ih pozvali da nastave sa reformama. Iz EU pozivaju zemlje regiona da prevaziđu postojeće sukobe i povećaju regionalnu saradnju.

U zaključcima se takođe navodi da je Evropski parlament nesumnjivo ključni dio demokratskog života Evropske unije koji zajedno s nacionalnim parlamentima obezbjeđuje legitimnost djelovanja Unije i služi kao snažan glas građana Evrope. Zato pozivaju građane Evrope da na predstojećim izborima za Evropski parlament u maju 2019. godine, aktivno učestvuju u oblikovanju evropske budućnosti.
Imajući u vidu najveću ulogu slobodnih i poštenih izbora, predsjednici smatraju da je jačanje demokratske otpornosti u Evropi od ključnog značaja.

Tokom Konferencije, predsjednik Brajović je imao niz bilateralnih sastanaka sa šefovima delegacija paralemanata Italije Robertom Fikom, Holandije Anki Broekers-Knol, Irske Denisom O'Donovanom, Češke Radekom Vondračekom i Jaroslavom Kuberom, Slovačke Andrejom Dankom, Francuske Žanom Bizeom, Letonije Inarom Murniece i Litvanije Viktorasom Pranckietisom.

Kako je naglašeno u saopštenju iz kabineta predsjednika Skupštine CG, tokom bilateralnih sastanaka akcenat je stavljen na političke i ekonomske odnose Crne Gore i svake od država, statusa pristupnih pregovora i neophodnih reformi koje se sprovode sa ciljem insitucionalnog jačanja i usaglašavanja zakonske i druge regulative sa propisima Evropske unije.

"Imao sam otvorene i prijateljske razgovore sa velikim brojem predsjednika evropskih parlamenata. Svim sagovornicima sam iznio očekivanje da Crna Gora kao ubjedljivi lider u pregovaračkom procesu i država sa odličnom susjedskom i regionalnom politikom, ima realno očekivanje da bude poštovan princip individualnog dostignuća i da bude administrativno, ekonomski i na svaki drugi način podržana na svom evropskom putu" kazao je Brajović.

Kako je dodao, od svih sagovornika dobio je uvjeravanja da se prilike i aktivnosti u Crnoj Gori i regionu pažljivo prate.

Iako za članice Unije u maju slijede izbori za Evropski parlament, na Konferenciji, kao i u razgovorima sa predsjednicima parlamenata, očekuje se nastavak paralelnih procesa unutrašnje konsolidacije evropskog aparata, sa politikom pružanja podrške kandidatima za članstvo.

Sesije Konferencije u Beču bile su posvećene Evropi i njenim susjedima, kao i Evropskoj uniji u susret evropskim izborima 2019. godine - daljem razvoju saradnje između nacionalnih parlamenata i institucija Evropske unije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније