Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 04. 2019. 18:16 >> 18:22
4

BRAJOVIĆ U BEČU

Odgađanje integracija oslabiće evroentuzijazam

Ukoliko Evropska unija (EU) odgodi integraciju za neka bolja vremena, to nosi opasnost različitih političkih uticaja koji su u suprotnosti sa strateškim ciljevima Unije, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Brajović, kako navode iz njegovog kabineta, prisustvuje Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja EU, koja se od 7. do 9. aprila održava u Beču. 

On je istakao da se razumiju potrebe EU da otkloni uzroke kriza i obavi proces unutrašnje konsolidacije.

"Ali ne mislimo da je odgovor na te probleme zaustavljanje ili ozbiljnije usporavanje politike proširenja, koju smatramo najuspješnijom politikom EU. Naprotiv, vjerujemo da su proces konsolidacije unutar EU i proces pridruživanja članica koje dijele iste vrijednosti, dva komplementarna procesa jer su međusobno uslovljenja i moraju se istovremeno odvijati ukoliko EU želi da bude jači, efikasniji i atraktivniji savez za postojeće i nove članice", rekao je Brajović.

Brajović upozorava da ukoliko EU odgodi integraciju za neka bolja vremena, može nositi opasnost različitih političkih uticaja koji su u suprotnosti sa strateškim ciljevima EU.

"To bi dovelo do slabljenja evroentuzijazma kandidata i stvorilo uslove za jačanje snaga koje njeguju antievropske vrijednosti. Posljedice takve politike neće osjećati samo naše zemlje već i Unija. Zato mislimo da je proces proširenja strateški put za Crnu Goru, za region i za Evropu u cjelini. Da li će tako biti, ne zavisi presudno od nas", istakao je Brajović.

Brajović je rekao da je pored unutrašnjih reformi, dobrosusjedske saradnje i usaglašene vanjske i bezbjednosne politike sa Evropskom unijom, Crna Gora spremna da pruži svoj mali, ali nezanemarljiv doprinos evropskoj porodici naroda.

"Imamo milenijumsko trajanje i istoriju, očuvali smo međuetnički i međuvjerski sklad u najtežim trenucima, obilujemo prirodnim resursima i posvećeno sprovodimo reforme koje su važne za bolji životni standard naših građana. Članstvo Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji nije značajno samo za učvršćivanje stabilnosti naših zemalja, već cijelog evropskog kontinenta. Proširenje donosi ekonomsku, društvenu i bezbjednosnu korist kako novim tako i postojećim članicama", zaključio je Brajović.

Na Konferenciji će se razgovarati i na temu "Evropska unija u susret evropskim izborima 2019. godine - dalji razvoj saradnje između nacionalnih parlamenata i institucija Evropske unije".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније