Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

05. 04. 2019. 13:19 >> 13:19

DARMANOVIĆ U VAŠINGTONU

NATO 70 godina garant bezbjednosti evroatlantskog prostora

NATO alijansa već 70 godina garant je bezbjednosti evroatlantskog prostora, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

 

Darmanović je učestvovao na ministarskom sastanku država članica NATO-a, koji je održan u Vašingtonu, a u fokusu diskusije tokom prve radne sesije bio je odnos sa Rusijom, sa posebnim osvrtom na kršenje Sporazuma o zabrani nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) i bezbjednost u Crnom moru.

Tom prilikom, kako je saopšteno, Darmanović je potvrdio "punu podršku dvostrukom pristupu NATO-a prema Rusiji".

"Ponovio je značaj koji Crna Gora pridaje politici odvraćanja i odbrane što je potvrđeno i kroz upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u Letoniju, u borbenu grupu Unaprijeđenog prisustva NATO-a, krajem prošle godine. Saveznici su u okviru druge radne sesije razmatrali pitanja borbe protiv terorizma i analizirali bezbjednosne izazove, sa akcentom na Bliski Istok i Sjevernu Afriku, kao i na implikacije mirovnog procesa u Avganistanu i NATO angažman u toj državi. Ministar Darmanović je, sa tim u vezi, istakao značaj koji Crna Gora pridaje stabilnosti južnih partnera i suprotstavljanju izazovima koji dolaze s juga", navodi se u saopštenju.

Ukazao je Darmanović, kako se ističe, na doprinos koji Crna Gora daje kroz povjerilačke fondove za izgradnju odbrambenih kapaciteta južnih partnera, ali i kroz privrženost principu 360 stepeni u okviru politike projektovanja stabilnosti Alijanse van sopstvenih granica, kao i na porast broja naših predstavnika u misijama NATO-a.

"U tom pogledu, informisao je sagovornike o slanju X kontingenta crnogorskih vojnika u misiju 'Odlučna podrška' u Avganistanu, kao i o prijedlogu Savjeta za odbranu i bezbjednost za upućivanje pripadnika Vojske CG u NATO misiju u Irak, čime bi Crna Gora dala doprinos u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti Iraka. Šefovi diplomatija zemalja članica Alijanse razgovarali su i o transatlantskoj vezi i podjeli tereta budžeta. Ministar Darmanović je ponovio važnost jedinstva Alijanse koja je već 70 godina garant bezbjednosti evroatlantskog prostora i šire. U tom kontekstu, ukazao je na napore koje preduzimamo s ciljem realizacije preuzetih obaveza i ponovio da Crna Gora podržava dinamički plan preuzimanja ravnomjernijeg tereta odgovornosti, kao i da je namjera Crne Gore da realizuje obaveze iz Velsa, a u skladu sa Nacionalnim planom investiranja u odbranu", navodi se u saopštenju.

Na marginama sastanaka Darmanović je imao kraće susrete i sa ministrima vanjskih poslova Turske, Hrvatske, Norveške i Belgije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније