Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

04. 04. 2019. 15:12 >> 15:12
4

DARMANOVIĆ U SAD

NATO neophodni stub odbrane slobode i demokratije

U vremenu kontinuiranih promjena, NATO je neophodan kao stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenih oko ideja slobode i demokratije kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na ministararskom forumu u Vašingtonu, koji je organizovao Centar za evropsku političku analizu (CEPA).

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih, šef crnogorske diplomatije je ukazao na važnost adresiranja savremenih unutrašnjih i vanjskih izazova koji stoje pred Alijansom, naglasivši da aktuelna dinamika odnosa u međunarodnoj zajednici potvrđuje da se saveznici suočavaju sa novim prijetnjama za bezbjednost i unutrašnju koheziju.

 Darmanović je naglasio značaj jačanja kapaciteta u pogledu obezbjeđivanja, prije svega, energetske i sajber sigurnosti.

„Kako bi pravovremeno i sveobuhvatno odgovorila na bezbjednosne izazove, potrebno je da Alijansa očuva transatlantski dijalog i solidarnost između saveznika“, istakao je ministar, naglasivši da geopolitičke ambicije određenih aktera ukazuju na potrebu povećanog interesa Alijanse za Istočnu i Južnu Evropu.

Darmanovič je istakao da je potrebno dodatno osnaživanje odbrambenih kapaciteta, u cilju prilagođavanja savremenom bezbjednosnom okruženju.

„U vremenu kontinuiranih promjena, NATO je neophodan kao stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenih oko ideja slobode i demokratije“, kazao je šef crnogorske diplomatije, naglasivši da je Alijansa tokom 70 godina postojanja očuvala jedinstvo i solidarnost, te potvrdila posvećenost miru, bezbjednosti i promociji demokratskih vrijednosti, na čijim temeljima će saveznici nastaviti da djeluju i ubuduće.

Ministar je na Forumu kazao i da NATO nije samo vojni već i savez vrijednosti, čijem očuvanju u regionu doprinosi i Crna Gora, te istakao da je nezamjenjiv mehanizam u obezbjeđivanju sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Darmanović je učestvovao i na konferenciji pod nazivom „NATO Engages“, na kojoj su, između ostalih, govorili potpredsjednik SAD-a Majk Pens i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније