Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

28. 03. 2019. 14:48   >>  14:18 25

DEMOKRATE BAR

Branka Nikezić da podnese ostavku

Rješenje Agencije za zaštitu podataka o ličnosti kojim se potvrđuje nezakonito postupanje odbornice u barskoj skupštini Branke Nikezić, predstavlja još jedan udarac za aktuelnu vlast i barski zakonodavni dom, navodi se u saopštenju Demokrata u SO Bar, koji traže njenu ostavku i javno izvinjenje svim građanima Bara.

Kako se navodi, aktulena vlast u tom gradu od decembra 2018. godine, nije u stanju da održi redovnu sjednicu Skupštine opštine.

"Kršiti Ustav i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i istovremeno i dalje biti na mjestu odbornika, predstavnika građana koje ste nadgledali i čije ste podatke neovlašćeno sortirali, "izučavali" i uparivali, nije i ne može biti u skladu sa Statutom, Poslovnikom o radu, kao ni i Etičkim kodeksom koji utvrđuje Skupština opštine Bar. Ovima aktima u prvom redu propagira se obavljanje javne funkcije po zakonu i drugim opštim aktima. Postupanje odbornice Nikezić, nije zakonito, ali nije ni najmanje pošteno, pa samim tim, iz moralnih razloga mora biti praćeno podnošenjem neopozive ostavke na sve funkcije i istovremenim javnim izvinjenjem svim građanima Bara na prvoj narednoj sjednici Skupštine" navodi se u saopštenju koje je potpisao odbornik Demokrata Momčilo Leković.

Ponavljaju da niko od 2.721 građanina i građanki Bara nije dao pisanu saglasnost ili se složio sa tim da njegove lične podatke provjerava, sortira i nadgleda neko neovlašćeno lice, u ovom slučaju odbornica i predsjednica lokalnog odbora DPS-a Branka Nikezić.

"Zamislite samo da je ovaj slučaj zabilježen u nekoj od zemalja - članica Evropske unije. Da je izabrani predstavnik građana, visoki funkcioner vladajuće partije, koristeći lokalni predstavnički dom i birački spisak van izbornog procesa, 'špijunirao' sopstvene građane, 'češljao' njihove lične podatke i utvrđivao političku pripadnost. To savremena demokratija ne poznaje, naročito ne bez posljedica i utvrđivanja odgovornosti" ističu u OO Demokrate.

U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da onaj ko dokazano povrijedi član 43 Ustava, ali i član 45 najvišeg pravnog akta države, kao i više članova Zakona o zaštiti podataka o ličnosti mora snositi odgovornost i posljedice za svoje neodgovorno, nezakonito ponašanje.

"U suprotnom ovakvim djelovanjem bez snošenja posljedica dovešće se u u pitanje smisao, odnosno svako dalje legitimno funkcionisanje lokalnog parlamenta u gradu pod Rumijom, koji je tog 12. novembra 2018. godine poslužio lokalnoj funkcionerki kao klasično sredstvo obračuna sa sopstvenim sugrađanima i predstavnicima građanske inicijative" Zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније