Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

27. 03. 2019. 15:49 >> 15:36
1

ORAV PORUČIO

Vladavina prava da ostane prioritet

Crna Gora je ostvarila određeni napredak u borbi protiv korupcije, ali to nije dovoljno, kaže šef delegacije EU u CG Aivo Orav. Da vladavina prava mora ostati prioritet svjesni su nadležni u Crnoj Gori. Upravo zato, kažu, nijesu imali dilemu da Crna Gora treba da bude potpisnica sporazuma koji će omogućiti međunarodnu razmjenu podataka o imovini i prihodima javnih funkcionera. Sporazum bi trebalo da bude potpisan tokom ove godine, saopšteno je na posljednjem sastanku, pred potpisivanje sporazuma.

Efikasna borba protiv korupcije nezaobilazna je dužnost svake zemlje koja želi da obezbijedi jednaka prava i mogućnosti za svoje građane i pravni sistem, koji podstiče stvaranje nove ekonomske vrijednosti, kaže ministar pravde Zoran Pažin. 

"Borba protiv korupcije je najprije potreba i obaveza našeg društva, a tek onda i potvrda naše pripadnosti zajednici modernih evropskih demokratija", naveo je Pažin.

Zato je, kaže Pažin, Crna Gora bez dileme podržala inicijativu o međunarodnoj razmjeni podataka, u svrhu verifikacije imovinskih kartona javnih funkcionera.

"Uvjereni smo da će tješnja međunarodna saradnja, koja će biti obezbijeđena ovim međunarodnim ugovorom, doprinijeti našim naporima u izgradnji pravednog i bezbjednog društva, koje jasno osuđuje, efikasno sprječava i kažnjava svaki oblik korupcije", naveo je Pažin.

Sporazum bi trebalo da obezbijedi direktnu administrativnu razmjene podataka o imovini javnih funkcionera između država potpisnica.

"Na taj način će se omogućiti antikorupcijskim tijelima koja se bave provjerom izvještaja o prihodima i imovini da prošire opseg provjere i interesa javnih funkcionera i van granica nacionalnih država", poručuje direktor ASK-a Sreten Radonjić.

Crna Gora je, kaže šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ostvarila određeni napredak u borbi protiv korupcije. To, međutim, nije dovoljno.

"Vladavina prava mora ostati prioritet, jer je korupcija raširena u mnogim oblastima i zabrinjava. Javni funkcioneri imaju važnu ulogu i odgovornost da pokažu visok nivo transparenosti, integritet i dosljedno poštovanje etičkih principa", naveo je šef Delegaccije EU Aivo Orav.

Na institucijama je da djeluju odlučno i ostvaruju konkretne reforme.

"Agencija za sprječavanje korupcije i njeni zaposleni u tome igraju glavnu ulogu. Dosta posla treba da se uradi i EU će vas u tome podržati", naveo je Orav.

Današnji sastanak je posljednji u nizu političkih pregovora, koji bi trebao da dovede do potpisivanja međunarodnog sporazuma tokom ove godine.

Tanja Perović, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније