Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 03. 2019. 15:55   >>  15:47

PROŠLE GODINE

Za finansiranje partija oko 8,4 miliona eura

Za finansiranje političkih subjekata u prošloj godini iz javnih izvora izdvojeno je oko 8,4 miliona eura, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su podsjetili da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da se politički subjekti finansiraju iz javnih i privatnih izvora.

Javni izvori, dodaju iz ASK-a, novac koji se izdvaja iz budžeta Crne Gore i budžeta lokalnih samouprava.

Iz Agenicije su kazali da je za finansiranje političkih subjekata od 2016. do prošle godine iz javnih izvora isplaćeno oko 26,23 miliona eura, od čega 18,39 miliona eura iz budžeta Crne Gore i 7,83 miliona eura iz budžeta Skupština opština.

Kako se navodi, ako se izuzme iznos koji je isplaćen za naknade poslanicima u Skupštini i odbornicima u skupštinama opština u visini od 2,91 milion eura, u prošloj godini je iz javnih izvora za finansiranje političkih subjekata isplaćeno oko 8, 4 miliona eura.

“I to za redovan rad političkih subjekata oko 6,48 miliona eura, od čega oko 4,45 miliona na državnom i oko 2,04 miliona na lokalnom nivou”, precizirali sui z ASK-a.

Iz Agencije su rekli da je za izborne kampanje političkih subjekata izdvojeno oko 820,62 hiljade eura, od čega oko 594, 99 hiljada eura za izbornu kampanju za Predsjednika Crne Gore i oko 225,62 hiljade eura za lokalne izbore u 14 opština.

Kako je saopšteno, za finansiranje zaposlenih u poslaničkim klubovima u Skupštini izdvojeno je 360 hiljada eura.

Navodi se da je za zakup poslovnih prostorija za potrebe rada poslaničkih i odborničkih klubova izdvojeno oko 739,97 hiljada eura, od čega 508,29 hiljade eura od Uprave za imovinu za poslovni prostor parlamentarnih stranaka, oko 218,66 hiljade eura od osam lokalnih samouprava i 13,02 hiljade eura koje plaća Skupština po osnovu naknade na ime zakupa stana za četiri funkcionera.

Iz ASK-a su naveli da je od ukupno isplaćenih budžetskih sredstava u prošloj godini najviše izdvojeno za finansiranje redovnog rada, 78 odsto, za finansiranje izbornih kampanja, deset odsto.

Za zakup poslovnih prostorija za potrebe poslaničkih i odborničkih klubova izdvoujeno je osam odsto i za finansiranje zaposlenih u poslaničkim klubovima u Skupštini, četiri odsto.

Iz Agencije su podsjetili da je na početku 2016. godine evidentiran visok dug Opština prema političkim subjektima na lokalnom nivou u iznosu od oko 1,17 miliona eura, koji je datirao iz prethodnih godina.

“Proaktivnim pristupom Agencije i angažovanjem lokalnih samouprava, taj dug je smanjen na oko 503,18 hiljade eura”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније