Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

25. 03. 2019. 17:33   >>  17:13 10

DPS

CG nije mogla da spriječi intervenciju, ali je uspjela da spasi sebe

"Navršile su se dvije decenije od NATO intervencije u SRJ čiji je Crna Gora tada bila dio. Nažalost, nije prošlo bez nevinih žrtava, kojih je u Crnoj Gori bilo 10, među njima i troje djece iz Murina. Svima danas odajemo poštu sa dužnim pijetetom. Crna Gora nije mogla da spriječi intervenciju na SRJ, ali jeste uspjela da spasi sebe," navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

 

Ovo je prilika za afirmaciju tog vizionarskog izbora, kojim je Crna Gora sačuvana od bombardovanja, masovnih pogibija i ratnih razaranja, poručuju navodi se u saopštenju DPS-a.

Ta odluka je, kako ističu, jedan od najvećih civilizacijskih iskoraka u dugoj i slavnoj crnogorskoj istoriji, čiju ispravnost je potvrdilo vrijeme.

“Demokratska partija socijalista na čelu sa predsjednikom Milom Đukanovićem presudno je uticala na taj izbor. Ali, prisjećajući se tog vremena, želimo da odamo priznanje svima koji su doprinijeli usvajanju parlamentarne rezolucije o građanskom miru, a time i sprečavanju unutrašnjeg sukoba, očuvanju multietničkog sklada i učvršćivanju stabilnosti u Crnoj Gori. U svojoj intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti u tim teškim danima, predsjednik Đukanović je na najvažnijim svjetskim adresama apelovao da se zaustavi bombardovanje i spriječe nevine žrtve i razaranja u ratu sa NATO koji je isprovocirao režim u Beogradu”, naglašavaju u najjačoj crnogorskoj partiji.

Napominju kako se Crna Gora se oduprla svim pritiscima da učestvuje u tom besmislenom sukobu, smatrajući da je očuvanje ljudskih života, imovine građana i materijalnih dobara najvažniji nacionalni interes.

“Politika mira, čiji je zagovornik prije svih bio DPS sa svojim koalicionim partnerima, omogućila je da Crna Gora u tim uslovima bude i utočište destinama hiljada izbjeglica i prognanih i raseljenih lica, čiji je broj u jednom trenutku dostizao četvrtinu ukupne crnogorske populacije. Crna Gora je otvorila vrata ne samo za one koji su bježali od rata, već i za demokratske snage iz Srbije koje je režim proganjao, koristeći bombardovanje kao izgovor za brutalne obračune s opozicijom. Nažalost, i tada su postojale snage u Crnoj Gori, lojalne drugim centrima, koje su pod naredbom i uticajem federalnih vlasti iz Beograda, posebno preko Vojske Jugoslavije, namjeravale da destabilizuju Crnu Goru i ugroze njenu bezbjednost. Njihovi sljedbenici oglasili su se i povodom 20-godišnjice bombardovanja Jugoslavije, uzaludno pokušavajući da sa sebe skinu odgovornost i nađu opravdanje za tadašnju destruktivnu politiku koja je dovela do sukoba sa NATO”, naglašavaju u DPS-u.

Kako dodaju, ispravnost kursa državne politike da Crna Gora ne uđe u nametnuti rat i da uprkos unutrašnjim i spoljnim pritiscima zastupa svoje a ne tuđe interese, potvrđena je kroz referendum o nezavisnosti i ponovno sticanje međunarodnog priznanja,i važnu ulogu u očuvanju regionalne stabilnosti. To se, napominju oni, ogleda i kroz punopravno članstvo Crne Gore u NATO, njeno liderstvo u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom i dinamičan ekonomski i demokratski razvoj, za čiji je dalji progres od presudne važnosti brže prevazilaženje podjela i saglasnost društva oko osnovnih vrijednosti na evropskom putu.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније