Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

24. 03. 2019. 18:53 >> 18:22
4

ZBOG ZAJEDNIČKE BUDUĆNOSTI

Lekić: Neophodna puna istina o 1999. godini

NATO bombardovanje ostavilo je dalekosežne posljedice ne samo na balkanskom prostoru, već i međunarodnom planu, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić, dodajući da je puna istina o 1999. godini neophodna zbog zajedničke budućnosti.

Lekić je kazao da se sa distance od 20 godina treba prisjetiti na uzroke, ratna događanja i posljedice rata 1999. godine, bez gnijeva i pristrasnosti.

“Ako to možda nije moguće, ili nije moguće do kraja kod sukobljenih strana, ipak je neophodana puna istina”, ocijenio je Lekić.

Kako je naveo, upravo je istina dobro stradala, prije, tokom i poslije rata.

“I to od sve tri strane. NATO strana se u tome nije razlikovala, pa i u počinjenim zločinima, od balkanskih partnera, prijateljskih i neprijateljskih”, rekao je Lekić.

On je kazao da se jedna od mogućih interpretacija tog rata pojavila iste godine u komentaru oktobarskog broja Foreign Affairs, prestižnog američkog časopisa za međunaronu politiku, pod naslovom “Perfektan promašaj”.

Lekić je rekao da i danas traju dalekosežne posledice tog rata ne samo na balkanskom prostoru, već i međunarodnom planu.

”Crna Gora je na specifičan način živjela svoju dramu tog rata. Nažalost i sa nevinim žrtvama” istakoa je Lekić.

Dodaje da posebno zločin u Murinu ostaje dio neizbrsive istorije i kolektivne svijesti u Crnoj Gori.

“Koliko je vremena trebalo da prođe da bi vladajuća elita ovdje – poslije huškanja na represije prema Albancima na Kosovu, zatim saradnje sa nosiocima agresije na zemlju kojoj su pripadali makar i tranziciono – rekla nešto nepropagandno i ozbiljno, s porukom vrijednosnog izgrađivanja jedinstva zemlje. Na bazi iskustva istorije. Daleke i one nedavne”, naveo je Lekić.

Lekić je kazao da je današnja izjava premijera Duška Markovića, makar u nekim segmentima, imala elemente ozbiljnosti.

“Za razliku od hora jednostrane, dnevne propagande, plaćenih falsifikatora, u kojoj su lažne interpretacije i ciljanje podijele u društvu obrazac za trajanje na vlast. I to trajanja, dobrim dijelom, na osnovama kriminala i korupcije, te ontološke bolesti crnogorskog društva”, zaključio je lider Demosa.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније