Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

24. 03. 2019. 16:59   >>  16:23 5

CRNOGORSKA SAOPŠTILA

Nijesmo nacionalisti, različitost je za nas bogatstvo

Povodom brutalnih napada na Crnogorsku i njenog predsjednika Vladimira Pavićevića, od medija koje, kako naglašavaju u toj partiji, kontroliše DPS, oglasio se Goran Božović, predsjednik OO Tivat i član Predsjedništva Crnogorske, koji smatra da ta partija ne samo da je na pravom putu, nego predstavlja svetionik državotvornosti i građanskog karaktera Crne Gore u punom smislu.

"O konceptu ustavnog ili državnog patriotizma, koji jasno označava bezuslovno prihvatanje Crne Gore kao svoje domovine koju treba poštovati i voljeti, kao i vrijednosti utvrđenih Ustavom Crne Gore, od svih njenih građana bez obzira na etničku ili bilo koju drugu pripadnost ili različitost, danas se afirmativno određuju mnogo jači politički subjekti, parlamentarne stranke građanske orjentacije, sa kojima danas zajednički djelujemo na putu oslobađanjanja crnogorskog građanina od užasnog straha koji je nametnula odnarođena vlast" navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Crnogorska, koja je partija u razvoju, nastaviće da insistira na kohezivnim elementima i idejama, jer je to budućnost Crne Gore. Partija će imati sve značajniju ulogu na političkoj sceni Crne Gore.

Božović u izjavi navodi da Crnogorska nije nacionalistička partija, kako je pogrešno poimaju pojedini nedovoljno politički edukovani i neprosvjećeni politički akteri, a naročito dio preostrašćene laičke javnosti.

"Djelovanje Crnogorske se zasniva na jasno određenom građanskom konceptu, gdje se različitost tretira kao bogatstvo. Crnogorska kao partija naglašava važnost ustavnih odrednica i načela naše domovine Crne Gore, a suverenitet i nezavisnost Crne Gore za Crnogorsku predstavljaju aksiom i oko toga nema pregovora" poručuje Božović, dodajući da niko ne treba da strahuje za crnogorski identitet.

"Ja nosim taj barjak kao Crnogorac, i kao potomak crnogorskih komita, ali to je moja lična borba u okviru građanske Crne Gore, gdje ima dovoljno prostora za svakog da čuva i njeguje identitetske odrednice ne ugrožavajući pluralizam koji de fakto čini našu državu. Upravo istrajavajući na ispunjavanju programskih načela i ciljeva Crnogorske kao što su sloboda, jednakost, pluralizam, demokratija, vladavina prava, odgovornost, ravnopravnost, ljudsko dostojanstvo, poštovanje tradicije i svega ostalog, stvaramo ambijent u kojem niti jedan identitet neće biti osporavan pa ni crnogorski, što je na žalost trenutno prisutno u Crnoj Gori. Ali to je upravo rezultat koketiranja vladajuće političke elite sa pojedinim strukturama radi trenutnih političkih poena i interesa, insistirajući na podjelama kojima dugoročno ruše sve zdrave osnove građanske, demokratske i savremene države, pa su čak i u zakonima propagirali proporcionalno zapošljavanje u državnim organima u odnosu na nacionalnu i vjersku pripadnost što predstavlja svojevrstan apsurd", naglašava Božović.

Kako se ističe, Crnogorska je inteligentan i vizionarski način sagledavanja političkog života u Crnoj Gori pretočila u Cetinjsku rezoluciju koja predstavlja njihov zavjet i obećanje javnosti da će se u svakom trenutku djelovanja voditi vrijednostima određenim tim dokumentom, i biti na strani pravde, časti, dostojanstva i slobode svoje države Crne Gore i svakog njenog građanina.

"Naš je cilj slobodan, srećan i zadovoljan građanin u pravednom i razvijenom društvu, u našoj domovini Crnoj Gori", zaključuje Božović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније