Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

23. 03. 2019. 09:57   >>  09:23 18

DARMANOVIĆ

Podržavamo dogovor koji neće proizvesti posljedice

Crna Gora prihvatiće svaki dogovor koji postignu Kosovo i Srbija, ali ima izvjesnu zabrinutost oko mogućeg rješenja baziranog na korekciji granica, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović u intervjuu za emisiju na crnogorskom jeziku na Radio televiziji Kosovo 2 (RTK2).

On je istakao da su odnosi Crne Gore i Kosova dobri, da nema otovorenih pitanja, ali da prostora za jačanje saradnje ima.

“Crna Gora daće podršku onome što se dogovore Kosovo i Srbija i želi da bude konstruktivan partner i jednima i drugima i da pomogne koliko može i ako može", istakao je ministar Darmanović, dodajući da će Crna Gora biti zadovoljna ako Srbija i Kosovo riješe jedan veliki problem u našem regionu.

On je poručio da Crna Gora ne želi da se miješa u odnose Srbije i Kosova.

"Druga je stvar što mi iznosimo svoje rezerve i jednom i drugom partneru u o razmjeni teritorija, kao rješenju. Mi ne želimo da se miješamo i ne tvrdimo da će to biti loše rješenje, ali samo ukazujemo na to da je region u kojem živimo pokazao veliki potencijal za razmah etničkog nacionalizma, političkih emocija u vezi sa pitanjima granica, teritorija etničkog sastava, da taj region nije najpovoljnije područje da se rješenja traže na taj način. Mi smo skloni rješenima evropskog tipa zaštitom manjina autonomijama, rješenjima koja štite ljudska i manjinska prava, poznatim rješenjima po međunarodnim standardima i ukoliko postoji rješenje na taj način, mi bismo ga radije vidjeli, ali to ne znači da nećemo naše susjede i partnere podržati u svakom kredibilnom rješenju do kojeg oni dođu, pod uslovom da postoji ipak pristojan set garancija da takvo rješennje neće proizvesti posljedice”, istakao je Darmanović.

On je naglasio da između Crne Gore i Kosova nema otvorenih pitanja, da je saradnja dobra u mnogim oblastima, kao što je bezbjednost, te da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje.

Sporazum koji je potpisao sa kosovskim kolegom proizilazi, kaže Darmanović, iz želje Kosova da postane član EU i toga što je CG zainteresovana da svojim iskustvom podrži susjede na tom putu.

Crna Gora podržava Kosovo i u njenim naporima da postane dio međunarodnih organizacija i tu, dodaje, nema mistifikacije.

“Kosovo ima pravo da bude član međunarodnih organizacija, mi shvatamo realnost da sve dok ne riješi problem sa Srbijom, Kosovo će imati izvjesne prepreke da postane član međunarodnih organizacija, ali mi ne vidimo razlog da blokiramo njihove ambicije, naprotiv ponašamo se tu kao većina naših partnera u NATO i EU”.

Ministar Darmanović razgovarao je sa zvaničnicima Kosova o položaju crnogorske manjine na Kosovu i o mogućim konkretnim modalitetima i rješenjima toga pitanja.

“Postoji dobra volja sa kosovske strane, ali postoje vremenska i pravna ograničenja i potrebnno je iznaći dobre modalitete. Nema spora između dvije zemlje da Crnogorci budu ustavna kategorija i da, kada se za to stvore uslovi, dobiju jedno mjesto u kosovskom parlamentu. Za to je potrebno da glasa dvije trećine poslanika i dvije trećine poslanika manjinskih partija, do čega nije lako doći. Do tada insistiramo na ulaganju u Razvojni centar Crnogoraca, za koji je Vlada Kosova izdvojila sredstva prošle godine i očekujemo još da se taj posao dovrši. Očekujemo da se usvoji Akcioni plan za primjenu Strategije za afirmaciju Crnogoraca u kosovsko društvo i da se obezbijedi zaposlenje određenom broju Crnogoraca u državnim institucijama”, kazao je Darmanović, istučući da je za to naišao na spremnost i Ministarstva inostranih poslova i Vlade i Skupštine, samo da još treba da se neki koraci efikasnije preduzmu.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније