Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

22. 03. 2019. 16:16   >>  15:41 1

DRLJEVIĆ ISTAKAO

Iskustvo Bugarske važno za jačanje pregovora

Iskustvo Bugarske u oblasti upravljanja fondovima EU je veoma važno za jačanje kapaciteta pregovaračke strukture u okviru 22. poglavlja, kao i za buduće korišćenje Evropskih strukturnih i investicionih fondova nakon članstva u EU“, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na prezentaciji sistema upravljanja fondovima EU u Bugarskoj.

Prezentaciju je organizovala Kancelarija za evropske integracije u saradnji s Ambasadom Bugarske u Crnoj Gori, u kontekstu aktivnosti vezanih za pregovaračko poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Glavni pregovarač je istakao da su iskustva država članica EU u ovom dijelu važna kako bismo se na vrijeme pripremili za izazove koje donosi ovaj proces i bili spremni da nakon članstva iskoristimo sve mogućnosti koje nude fondovi EU.

"Koheziona politika EU, čiji su osnovni instrumenti evropski fondovi, temelji se na principu ujednačenog razvoja svih regiona i promociji ekonomske i društvene kohezije, što su ujedno i opšteprihvaćene vrijednosti koje temeljimo u Crnoj Gori. U tom dijelu nam je veoma važno da sistem za upravljanje fondovima koji kreiramo u ovoj fazi pregovaračkog procesa bude jednostavan, efikasan, usmjeren na rezultate i omogući što lakši prelazak sa upravljanja pretpristupnim fondovima EU na upravljanje dostupnim fondovima nakon članstva," poručio je Drljević.

Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Ivanova Plugtschieva-Alexandrova je istakla da je za pripremu sistema upravljanja fondovima EU potrebno raditi na stalnom jačanju kapaciteta na svim nivoima. Ona je naglasila da fondovi EU imaju veliki značaj za Bugarsku, što potvrđuje činjenica da se tokom perioda 2014-2020 sprovode projekti u okviru devet operativnih programa ukupne vrijednosti 9,4 milijarde eura.

"Uvećanjem iznosa raspoloživih sredstava iz fondova EU nakon članstva čak i do deset puta u odnosu na pretpristupni period, projekti koji se sprovode uz finansijsku podršku EU postaju važan mehanizam za unapređenje životnog standarda građana na svim nivoima, zbog čega vam želim da uspješno sprovedete neophodne pripremne aktivnosti za njihovo korišćenje“, naglasila je ambasadorka Plugtschieva-Alexandrova u svojoj prezentaciji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније