Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

22. 03. 2019. 13:25 >> 13:15
15

KRIVOKAPIĆ U BERLINU

Tehnička vlada za izlaz iz krize

U pojedinim razgovorima na značajnim adresama koje je lider SDP-a Ranko Krivokapić imao u Berlinu saopšteno je da je tehnička Vlada odgovarajući model za krizu kroz koju prolazi Crna Gora, posebno imajući u vidu da je sličan model već funkcionisao 2016. godine, saopšteno je iz SDP-a.

 

Kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapić je u Berlinu imao razgovore u Bundestagu, kabinetu kancelarke Merkel, Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke i u Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD).

Krivokapić je u razgovoru sa predsjednicom SPD Andreom Nales, vladajuće i druge po snazi partije u Bundestagu, ukazao na ključna politička dešavanja u Crnoj Gori u kojoj se, kako navodi, dešavaju masovni građanski protesti izazvani nedavno otkrivenim aferama u kojima učestvuje sami vrh države i vladajuće partije.

”Građani masovno protestuju protiv zarobljenih institucija i autokratije tražeći hitne promjene stanja u kojem su korupcija, kriminal i besprizorno bogaćenje vrha vlasti dostigli vrhunac” naveo je Krivokapić.

Krivokapić i predsjednica Nales su konstatovali da je vladavina prava i funkcionisanje nezavisnih institucija preduslov za članstvo Crne Gore u EU i da je jasno da u tom smislu neće biti nikakvih popuštanja.

Tokom razgovra je bilo riječi i o dugogodišnjoj međupartijskoj saradnji SDP Crne Gore i SPD Njemačke.

Krivokapić je razgovorao u Bundestagu sa Ginterom Kirhbaumom, predsjednikom EU Odbora Bundestaga i Josipom Juratovićem, poslanikom u Bundestagu.

Kako je saopšteno iz SDP-a, on je u razgovorima upoznao sagovornike sa političkom situacijom u Crnoj Gori, protestima i zahtjevima građana i opozicije da se jedino kroz tehničku Vladu može rješavati kriza.

Krivokapić je upoznao sagovornike da Crna Gora u svom nedavnom iskustvu već ima primjer djelovanja prelazne Vlade iz 2016., koja je formirana u saradnji sa, kako je naveo SDP-ovim međunarodnim partnerima.”

Krivokapić je razgovarao i sa Matijasom Litenbergom, savjetnikom u Kabinetu Angele Merkel. Krivokapić je u razgovoru istakao da SDP, kao jedina autentična parlamentarna proevropska partija od 1990. godine, rješenje duboke političke krize u Crnoj Gori vidi i u partnerstvu i saradnji sa svojim međunarodnim partnerima, a Njemačka je svakako jedan od ključnih.

”U toj saradnji smo izborili nezavisnost, NATO članstvo, put ka EU, pa se kroz tu saradnju moramo izboriti za još jedan veliki cilj bez presedana u našoj istoriji – puna demokratizacija i političke promjene”, saopštio je Krivokapić.

Predsjednik SDP je tokom posjete Berlinu imao razgovore i sastanke i u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније