Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

21. 03. 2019. 17:40   >>  17:03 13

DPS

Pozdravili odluku Haga o Karadžiću

Demokratska partija socijalista pozdravila je odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za sudove u Hagu, kojom je Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini tokom 90-ih godina.

“Podsjećamo da je Crnogorski parlament 2009. godine, prvi u regionu, usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici u kojoj se osuđuje genocid počinjen 1995. godine, a deklaracijom se osuđuju i sva druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Time je Crna Gora potvrdila svoju poziciju regionalnog faktora stabilnosti i države koja je, uprkos svim izazovima, uspjela da sačuva mir i stabilnost i da učvrsti multinacionalni i multivjerski sklad”, navode u DPS-u.

Kako dodaju, Crna Gora i njeni pravosudni organi imali su kontinuiranu, veoma uspješnu i konstruktivnu saradnju sa Haškim tribunalom od njegovog osnivanja.

“Ta saradnja je nastavljena i sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, što potvrđuje i nedavna posjeta glavnog tužioca Mehanizma Serža Bramerca Crnoj Gori. Tom prilikom Bramerc je pohvalio dodatno unaprijeđenu saradnju sa pravosudnim organima Crne Gore i ocijenio da će ona biti prihvaćena od strane međunarodnih partnera, što će se odraziti pozitivno i na pregovaračko poglavlje 23″, ističu u toj stranci.

Naglašavaju da je Demokratska partija socijalista u kontinuitetu podsticala i podržavala državne organe Crne Gore da daju puni doprinos i budu odgovoran partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa u radu Haškog tribunala kao međunarodnog instrumenta, kako bi se snažila borba protiv nekažnjivosti.

“Duboko smo svjesni da nikakva presuda ljudima osuđenim za ratne zločine, pa ni Radovanu Karadžiću ne može vratiti mir u domove onima kojima je neko nastradao ili biti satisfakcija za izgubljene živote i žrtve koje su bile posljedice dugogodišnjih ratova na području ex Jugoslavije. Ipak, cijeneći dignitet i autoritet institucije koja je donijela presudu, vjerujemo da će ona barem djelimično ublažiti bol onima koji su izgubili najdraže i biti opomena svima u budućnosti da ne mogu da čine djela protiv čovječnosti, koja ostavljaju trajne posljedice”, poručili su iz Demokratske partije socijalista.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније