Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.P. ]

19. 03. 2019. 13:55 >> 13:19
25

BOŠKOVIĆ OCIJENIO

Protesti u regionu posljedica nekvalitetne opozicije

Nedostatak kvalitetne opozicije, koja bi na konstruktivan način mogla da ugrozi vodeću ulogu partija na vlasti, pozadina je protesta koji se održavaju u Beogradu, Tirani i Podgorici, ocijenio je crnogorski minister odbrane, Predrag Bošković.

Bošković je, na marginama skupa Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope (SEEBDN) u Beču, kazao za Tanjug da protesti utiču na stabilnost regiona.

On je naglasio da protesti štete pozitivnoj klimi potrebnoj za privlačenje stranih investicija u vremenu kada je svima u regionu neophodan ekonomski rast i razvoj.

"Mislim da protesti nijesu put koji će doprinijeti boljoj poziciji regiona, niti stvaranju pozitivnije klime kako bi privlačili što više stranih investicija. Regionu su nasušno potrebni ekonomski rast i razvoj", kazao je Bošković.

On je rekao da je Crna Gora napravila dobre korake u posljednjih nekoliko godina, da je rast bruto domaćeg proizvoda blizu pet odsto iz godine u godinu, i da je to treba državama u regionu kako bi pristizale Evropu i "izdizale se iz balkanskog blata u koje su zapale prije više decenija".

"Potrebno je da nađemo zajednički interes i da se ka njemu okrenemo, te kroz evropske i evroatlantske integracije pokušamo ostvariti zajednički interes, a tamo gdje imamo razlika samo kroz razgovore i dijalog da stvorimo preduslove da otvorena pitanja rješavamo po uzoru na Makedoniju i Grčku", poručio je Bošković.

On je ocijenio da je bezbjednosna situacija u regionu daleko od onoga kako bi neki htjeli da je predstave, kao nestabilnu.

"Siguran sam da se u dogledno vrijeme ono što je bilo 1990-tih na prostoru Jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana ili bivše Jugoslavije, kako god se on nazivao, ne može ponoviti", istakao je Bošković.

Kako je dodao, sve što se dešava sada, oko protesta, odvlači pažnju i troši energiju na potpuno nebitne stvari.

Upitan da li je, godinu nakon što je Evropska komisija pomenula 2025. godinu kao datum za prijem novih članica sa Balkana, moguće i dalje ostvariti taj cilj, Bošković je istakao da je to i dalje moguće.

On je ukazao da je Crnoj Gori ostalo je još samo jedno poglavlje da otvori, a to će, prema njegovim riječima, učiniti ili u prvoj polovini ove godine ili krajem godine.

"Krenućemo u zatvaranje poglavlja, a imamo već i neka koja su zatvorena. Mislim da u narednih tri do četiri godine možemo završiti kompletan proces zatvaranja poglavlja", rekao je Bošković.

On je istakao da nije samo na Crnoj Gori, već i na EU koja ima i sopstvenih nedoumica, nelogičnosti i nesporazuma, da odredi dan ulaska Crne Gore, pa i Srbije koja takođe ima dobro "prolazno vrijeme" kada su u pitanju evropske integracije.

"Mi ćemo ostati posvećeni da ono što je do nas završimo na najbolji mogući način, u najbržem roku, a da onda prepustimo članicama EU na koji način i u kom vremenskom roku žele Crnu Goru, i druge zemlje Zapadnog Balkana u svom dvorištu", zaključio je Bošković.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније