Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 03. 2019. 11:20 >> 11:35
8

BRAJOVIĆ

Parlamet neprikosnoveni forum za razmjenu mišljenja

Djelovanje u okviru institucija dokazana je vrijednost razvijenih demokratskih država, a parlamenti neprikosnoveni forum za razmjenu mišljenja i sprovođenje ideja uz poštovanje usvojenih procedura i pravila, kazao je predjednik Skupštine crne Gore Ivan Brajović.

Brajović je danas u Budvi otvorio XVI konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative, u okviru godišnjeg predsjedavanja naše zemlje tom Inicijativom.

Kako je saošteno iz Brajovićevog kabineta, predsjednik Skupštine je istakao da Crna Gora kao mediteranska zemlja kojoj Jadransko more predstavlja značajan razvojni resurs, posebno je zainteresovana za još intenzivnije učešće u ovoj Inicijativi, imajući u vidu dosadašnja pozitivna iskustva i potencijale regionalne saradnje, kao i podršku Evropske unije.

"Crna Gora kontinuirano jača svoje institucije, svjesna da je to u interesu svakog njenog građanina, kao i razvoja društva u cjelini. Zato smatram da pogotovo mi izabrani predstavnici građana, djelovanjem u okviru institucija treba da doprinosimo njihovom jačanju, kao i da svoje ciljeve ostvarujemo stalnim unaprjeđenjem nivoa demokratske kulture", kazao je Brajović.

On je istakao da vjeruje da je i to jedna od zajedničkih odrednica i interesa svih država i društava.

"Djelovanje u okviru institucija dokazana je vrijednost razvijenih demokratskih država, a parlamenti neprikosnoveni forum za razmjenu mišljenja i sprovođenje ideja uz poštovanje usvojenih procedura i pravila", istakao je predsjednik Skupštine crne Gore.

Govoreći o integracionom procesu zemalja regiona Brajović je rekao da u našem regionu ne postoji dilema kada je u pitanju evropska perspektiva svih učesnica Inicijative.

"Države članice Jadransko-jonske inicijative su različitog stepena razvijenosti, ekonomskih karakteristika i perspektiva, kao i dostignutih nivoa demokratičnosti. Ali je članstvo u evropskoj zajednici naroda zajednički imenitelj", kazao je Brajović.

Poručioje da su i naše sličnosti i naše razlike značajne za dalji prosperitet i stabilnost Evrope u cjelini.

"Uvjeren sam da sinhronizovanim djelovanjem možemo stvoriti prosperitetan region, privlačan za investicije koje će obezbijediti ekonomski i društveni rast i podržati integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", rekao je Brajović.

Na otvaranju je govorio i predsjednik Vlade Duško Marković.

Marković: Dijalog neophodan preduslov snaženja partnerstva

Kao država koja je čvrsto posvećena multilateralizmu, očuvanju mira i jačanju međusobnog povjerenja, Crna Gora smatra dijalog za neophodni preduslov snaženja partnerstva, kako bi nebrojeni potencijali mogli biti valorizovani u različitim oblastima, pije svega, turizmu, kulturi, održivom ribastvu, čistoj energiji, kazao je predsjedik Vlade Crne Gore Duško Marković.

"Cijenimo da kao najmanja država ovog regiona predstavljamo mjesto susreta, dijaloga i saradnje", rekao je Marković.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, otvarajući XVI konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI), koja se u organizaciji Skupštine Crne Gore održava u Budvi, u okviru godišnjeg predsjedavanja naše zemlje ovom Inicijativom, premijer je naglasio značaj razmjene iskustava među članicama JJI, kao i snaženja vrijednosti i standarda koji čine temelje naše bliske saradnje.

"Cijenim da je to, u vremenima brojnih izazova sa kojima se suočava Evropa i čitav svijet vanredno važno. Kompleksni izazovi po stabilnost našeg kontinenta, izazivaju širok spektar reperkusija i na naše ekonomije, na naše razvojne projekte", rekao je premijer.

On je dodao da je Zapadni Balkan neodvojivi dio evropskih vrijednosti i Crna Gora, kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja EU, će znati i moći da sve svoje raspoložive kapacitete posveti sopstvenoj i zajedničkoj evropskoj budućnosti.

"Crna Gora je danas članica NATO i u pristupnim pregovorima sa EU ulazi u posljednju i najvažniju fazu. Mi ne idemo naprijed samo ispunjavajući zadate obaveze iz tog procesa, već doslijedno radimo na svom razvoju kako bismo kao stabilna i razvijena država bili pouzdan partner u Uniji kao što smo to u okviru NATO", kazao je predsjednik Vlade.

Marković je poručio da razvoj naše ekonomije, koja već dvije godine raste po stopi iznad 4,5 odsto i gotovo 11.000 više zaposlenih, obim i kvalitet stranih investicija govori o čvrstom i stabilnom kursu Crne Gore, koji je prije svega određen i tradicijom unutrašnjeg multivjerskog sklada i dobrim odnosima sa susjedima.

"Valorizacija potencijala u jadransko-jonskom regionu zasniva se na pitanjima koja su zajednička na potezu od Atine do Rima. Pitanja poput snaženja demokratije, odgovornog upravljanja, očuvanja i obnove prirodnih resursa kojima raspolažemo u ovom dijelu Evrope u dominantnoj mjeri uslovljavaju naše razvojne ciljeve", kazao je Marković.

Zahvalni smo, istakao je premijer, na saradnji ostvarenoj u oblasti turizma, kulture, zaštite vanredno vrijednog, jedinstvenog, kulturnog nasljeđa.

"Ipak, smatramo da je ekonomska i iskustvena razmjena i dalje u kašnjenju u odnosu na nivo političkih odnosa koje smo dostigli. Upravo u tom segmentu, bio bih sklon da podstaknem članove parlamenata JJI da kroz angažman odbora i direktne kontakte nastave ostvarivati nove koridore saradnje u našoj regiji", rekao je premijer.

Osvrćući se na crnogorsko predsjedavanje Inicijativom, Marković je kazao da smo ohrabreni dinamikom aktivnosti koje se sprovode na nivou Parlamenata i to što, u oblastima koje su važne za građane svih naših država, ostvarujemo vrijedne rezultate.

"I mi u Crnoj Gori smo tom cilju bezrezervno posvećeni, pa osim aktivnog učešća u velikom broju regionalnih inicijativa i organizacija, u segmentu nauke smo inicirali formiranje Međunarodnog instituta za održive tehnologije, koji bi našem regionu i Jugoistočnoj Evropi trebalo da donese jedinstven koncept i moderan sistem u oblasti hadronske kancer terapije i istraživanja u biomedicini", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Pozitivnim je ocijenio želju Republike San Marino da pristupi Inicijativi i izrazio nadu da će se to desiti na predstojećem ministarskom savjetu Inicijative u Budvi, u maju ove godine.

Konferenciji prisustvuju predsjednici ili potpredsjednici parlamenata devet država članica Inicijative:  Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Iz Crne Gore, uz domaćina predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, učestvuju poslanici i ministri vanjskih poslova Srđan Darmanović, održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i kulture Aleksandar Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније