Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Snežana Mirković, TVCG

17. 03. 2019. 21:53 >> 21:18

ZAPADNI BALKAN - EU

"Evropske integracije će ići istim tempom"

Zapadni Balkan je važan za Evropsku uniju i tako će i ostati, iako politika proširenja nije u vrhu agende Brisela koji je trenutno zaokupljen pronalaskom rješenja za brojne krize koje potresaju Uniju, saglasni su sagovornici TVCG. Smatraju da će taj proces teći istim tempom kao i do sada i da je Crna Gora prva na tom putu od onih koji su u procesu pregovaranja. Ističu i da bi Evropska unija u regionu mogla da izgubi uticaj, ne samo zato što joj se ne žuri s proširenjem, već i zbog izlaska Velike Britanije koja je imala važnu ulogu u toj politici.

Bregzit, usvajanje finansijskog plana nakon 2020, izbori - mnogo je izazova pred Evropskom unijom, pa ne čudi što nema vremena da se bavi proširenjem, iako joj je Zapadni Balkan važan, kaže za Televiziju Crne Gore novinar Augustin Paljokaj. Ističe da liberali, ali i demohrišćani odugovlače taj proces jer prvo žele reforme unutar Unije, a potom proširenje.

"Strahujući od krajnje desnice gubi se iz vida ono što je ključni problem u procesu proširenja, a to je nedostatak reformi u državama Zapadnog Balkana i nedostatak volje unutar EU da se taj proces ubrza i proći će još puno, puno godina da bi neka država mogla biti članica EU, a CG je prva na tom putu od onih koje su već u procesu pregovaranja", smatra Augustin Paljokaj, dopisnik "Jutarnjeg lista" iz Brisela.

Profesor Radovan Vukadinović smatra da je Evropa zainteresovana za Zapadni Balkan onda kada osjeti uticaj nekih drugih faktora u tom regionu, poput Rusije ili Turske.

"Ali danas mislim da je prevladalo uvjerenje da Rusija nema takvih snaga da može praviti neka čuda na Zapadnom Balkanu. Crnogorski ulazak u NATO, makedonski ulazak u NATO je to najbolje pokazao, pa prema tome očito da se više s takvom kartom neće moći operirati i onda samim tim Zapadni Balkan postaje manje važan", Vukadinović.

Ipak, da bi govorili o Evropskoj uniji kao značajnom globalnom političkom akteru, važno je da postoji jedinstvena spoljna i bezbjednosno-odbrambena politika, smatra Suzana Grubješić iz Evropskog pokret u Srbiji.

"Taj neki novi važan dogovor, prije svih Francuske i Njemačke, je nešto što će EU da se stabilizuje i nastavi s onim što mi očekujemo a to je proširenje na Zapadni Balkan", kaže Grubješić.

Činjenica je, ističe Paljokaj, da bi Evropska unija u regionu mogla da izgubi uticaj ne samo zbog usporavanja politike proširenja. Dodaje da su u Briselu svjesni da odugovlačenjem pridruživanja, Unija gubi vjerodostojnost i u javnosti.

"Javnost stiče dojam da EU ne želi baš reforme koje bi ugrozile njihove partnere u regiji, a partneri su im političari na vlasti, a ne civilna društva, mediji i neki koji se bore protiv tih pojava na koje EU upozorava, a to su organizovani kriminal, korupcija, vladavina prava i reforme pravosuđa", kaže Paljokaj.

Ostaje, ističu sagovornici, da se nadamo da će novi saziv Komisije nakon majskih izbora pokazati više razumijevanja za zemlje Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније