Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

15. 03. 2019. 20:43 >> 20:44

MARTINOVIĆ

Neozbiljno da se lideri DF-a brane sami

Advokat Nikola Martinović smatra da je neozbiljno da se optuženi u slučaju za pokušaj terorizma sami brane i sami iznose završne riječi. Martinović je, u emisiji "Živa istina", na TVCG, saopštio i da ima saznanja da pojedine novčane kazne izrečene advokatima, nijesu sprovedene u djelo.

“Shvatio sam da će oni imati branioce u rezervi, a da će završne riječi oni dati sami. To je, po mom mišljenju, neozbiljno. Naročito je neozbiljno ako su oni zadovoljni radom svojih advokata. Siguran sam da je samostalna odbrana uvijek najgora odbrana”, saopštio je Martinović.

Advokat kaže da je obavezna mogućnost da se ispune sve okolnosti da obje strane daju završne riječi.

“Hoće li oni to iskoristiti na njima je”, rekao je on.

Upitan koliki je značaj završnih riječi za konačnu odluku suda, Martinović kaže da završne riječi mogu da otvore neku dilemu kod suda,  međutim ističe da praktično nijesu od nekog bitnog značaja, jer sud zaključak o krivici donosi individualno,m uzimajući u obzir samo dokaze, a ne ono u šta neko vjeruje da bi trebalo da se desi, ili da se desilo.

Martinović je saopštio da ima saznanja da novčane kazne, koje su izricane javno u sudu advokatima, nijesu sprovedene u djelo.

“Zašto izricati kazne ako ih ne sprovodite, nema efekta”, rekao je Martinović.

Komentarišući to što su i odbrana i tužilaštvo tražili od Vijeća da tretira naknadne izjave svjedoka saradnika Saše Sinđelića, Martinović kaže da to nije praksa suda.

Upitan da li je formalnopravno ugrožen postupak, Martinović kaže da nije.

“Svako ko misli da je odugovlačenje postupka rješenje neke situacije, taj se vara. Mi kao društvo treba da se trudimo da pravda bude dostižna i brza, ali i ako je nešto sporija ne znači da neko može pobjeći od odgovornosti,” kaže Martinović. 

Suštinski se, kako navodi, ništa neće promijeniti. To što svjedok saradnik priča po kafanama, je više efemerno.

"Ono što je Sinđelić govorio u kafani nije formalnopravno od značaja za bilo koji sud. Treba imati na umu da status svjedoka saradnika i njegov iskaz ne može biti jedini dokaz u postupku, ali ukoliko imate samo iskaz svjedoka i nijedan drugi dokaz onda to ne može rezultirati osuđujućom presudom", rekao je on.

Kazivanje Sinđelića, mora biti uvezano sa drugim dokazima da bi moglo voditi nekoj eventualno osuđujućoj presudi, kaže Martinović.

"Snimci koji su se pojavili zadnjih dana pojavili su se iz, po mom mišljenju, dvije kuhinje. Jedna je politička kuhinja i druga je moguće povećanje tiraža nekom mediju. Ali to, kada je posrijedi dokazivanje u krivičnom postupku, apsolutno nema težinu", kaže on.

“Po mom mišljenju to što u kafani Sinđelić priča apsolutno je nebitno. Ukoliko se nađe dokaz da je on lažno svjedočio, onda je to drugi postupak, jer svako ima priliku da tuži nekog za lažno svjedočenje", kaže Martinović, dodajući da je sud dužan da provjeri da li neko daje iskaz pod prisilom, ili prinudom i da to uvijek i provjerava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније