Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 03. 2019. 11:51 >> 11:16
2

VUJANOVIĆ U BAKUU

CG pokazala da je kompromis model suživota

Crna Gora je pokazala da je dijalog osnov sporazuma a kompromis model suživota i budućnosti, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Vujanović je učestvovao na 7. Globalnom Baku Forumu koji se održava u Bakuu.

U svom obraćanju na panelu "Zapadni Balkan vizija 2030." Vujanović je kazao da novi narativ i viziju Zapadnog Balkana možemo kreirati samo ako uvažimo geografske, istorijske i vrijednosti ukupnih potencijala ovog regiona.

On je istakao da je geografski, Zapadni Balkan je strateški vrijedan dio Evrope okružen državama članicama EU.

"On je raskrsnica važnih puteva, prostor značajnih interesa i veliki resurs ukupnog bogatstva koji nužno mora biti dio EU. To je dosledan stav EU od Soluna 2003. godine do Strategije EU za Zapadni Balkan do 2025. godine usvojen prošle godine u Sofiji", kazao je Vujanović.

On je podsjetio da je Zapadni Balkan u prošlom vijeku bio prostor pet ratova - dva Balkanska, dva Svijetska i rata tokom raspada bivše Jugoslavije.

"Svi ovi ratovi su bili sa brojnim zločinima i žrtvama, masovnim iseljavanjima i ogromnim razaranjima. U prošlom i ovom vijeku potrošene su decenije u različitim tumačenjima prošlosti i to uvjek na štetu sadašnjosti i budućnosti", kazao je predsjednik Crne Gore od 2003. do 2018. godine.

Viujanović je ocijenio da su privredni i potencijali nauke i kulture Zapadnog Balkana ogromni i neiskorišćeni. Na toj osnovi, kako je kazao, novi narativ Zapadnog Balkana je nužan a vizija do 2030. godine jasna.

"Dosadašnji narativ je udaljavao države, narode i građane, usporavao integracije i otežavao razvoj. Novi narativ treba da olakša i osigura evropske integracije Zapadnog Balkana, da afirmiše dijalog i sporazumjevanje. Novi narativ ne smije da dozvoli da Zapadni Balkan bude žrtva i talac istorije i mora da mobiliše sve naučne i ekspertske potencijale i kreativnost mladih koji treba da ostanu u regionu i posvete mu se", kazao je Vujanović.

On je poručio da upravo takav narativ i takvu viziju ima Crna Gora.

"Od Beogradskog sporazuma Crne Gore i Srbije, koji joj je omogućio državnu samostalnost, preko privremenog graničnog sporazuma sa Hrvatskom oko poluostrva Prevlaka, do sporazuma o državnoj granicu sa BiH i Kosovom. Crna Gora je pokazala da je dijalog osnov sporazuma a kompromis model suživota i budućnosti", dodao je Vujanović.

Crna Gora će, kako je kazao, sačuvati liderstvo u evropskim integracijama da bi, vrednujući individualni pristup, doprinjela evropskoj integraciji regiona.

"Crna Gora ne želi da sadašnjost i budućnost žrtvuje zbog prošlosti i spremna je da afirmiše regionalnu saradnju i evropske integracije uz ekspertsku pomoć EU i svojih kreativnih potencijala posebno uvažavajući interese mladih", istakao je bivši predsjednik.

Na kraju izlaganja Vujanović je iskazao zadovoljstvo da su bivši predsjednici država i vlada Zapadnog Balkana i Slovenije i Hrvatske u Podgorici formirali klub koji će, kako je kazao, djelovati na temelju Novog narativa za Zapadni Balkan sa Vizijom 2030.

"Već narednog mjeseca u Crnoj Gori eksperti EU, naučnicu i akademici daće svoje vidjenje odnosa na Zapadnom Balkanu u oblasti nauke, istraživanja i inovacija", zaključio je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније