Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

10. 03. 2019. 08:06   >>  07:33 15

AMBASADORKA OZAN

Turska na Balkanu ima istu misiju kao i EU

Isključivati Tursku sa Balkana je neobjektivan pristup sa lošom namjerom, jer se pristup Turske regionalnim problemima ne razlikuje od onoga koje EU ima prema Balkanu, kazala je ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Ozan je, u razgovoru za Pobjedu, naglasila da Turska i Crna Gora kao dvije prijateljske i saveznicke zemlje imaju jako dobre odnose.

“S obzirom na bliskost koja proizilazi iz zajednicke kulture i istorije, kao i na doprinos ljudskih veza, naši odnosi se konstantno razvijaju na svim poljima. Prisutan je visok nivo političkog dijaloga i saradnje. Naša robna razmjena kao i turske investicije u Crnoj Gori u stalnom su porastu. Prošle godine zabilježili smo rekordni rast međusobne robne razmjene za 32 odsto”, navela je Ozan.

Kada su u pitanju direktne strane investicije u Crnoj Gori Turska, dodaje ona, zauzima peto mjesto.

“U rješavanju međunarodnih i regionalnih problema imamo zajednički pristup. Turkiš erlajnz, naša globalna marka, omogućuje crnogorskim građanima da obilaze najljepša turistička mjesta u Turskoj i širom svijeta. Zirat banka, kao jedna prestižna turska banka u cijelom svijetu, pruža najkvalitetnije bankarske usluge crnogorskim građanima, kao i turskim građanima koji rade u Crnoj Gori. Ove činjenice o kojima govorim pokazuju koliko su odlični odnosi između nas”, ističe Ozan.

Postoji potencijal za unapređivanje saradnje.

“U tom smislu, tokom svog mandata radiću na unapređenju saradnje u svim oblastima. Crna Gora je mlada i dinamična zemlja, posjeduje ekonomiju koja se konstantno razvija i postoje još uvijek netaknuta mjesta za investiranje. Mi ćemo se kao ambasada truditi da pospješimo svjetski poznate, prestižne i uspješne turske kompanije da ulažu u aerodrome, transport, energetiku, turizam, hotelijerstvo, zdravstvo, građevinarstvo, poljoprivredu i sl. U ovome i naša zemlja i crnogorske institucije pokazuju iskrenu volju i s obzirom da znam da postoji podrška i olakšice oćekujem da ćemo imati pozitivne rezultate. Porast obostranih investicija i trgovine uticace na razvoj i dobrobit obje zemlje”, navela je Ozan.

Prema podacima Poreske uprave, broj turskih državljana koji otvaraju firme u Crnoj Gori naglo je porastao posljednjih godina.

“Crna Gora posjeduje ekonomiju koja je dinamična i koja se konstantno razvija, koja na mnogim poljima nudi mogućnost za atraktivne investicije, posao i trgovinu. Crna Gora je postala jako atraktivana zemlja zahvaljujući činjenici da ima budućnost, da je članica NATO saveza kao i buduća članica EU. S obzirom na zajedničku istoriju i kulturu, kao i to da su crnogorski građani uvijek sa osmijehom na licu i gostoprimljivi kao i mi, bez sumnje pozitivno utiče na naše građane. Uz ovo, ako dodate i savršene prirodne ljepote, Crna Gora je za turske državljane jedna od najpopularnijih zemalja”, rekla je Ozan.

Americki list Financial Times nedavno je u jednom od svojih članaka upozorio da će, ako EU odbije Zapadni Balkan, Rusija i Turska preuzeti ovaj region.

Ozan napominje da ovo mišljenje nije realno i nema osnova.

“Imajući u vidu istoriju, geografski položaj, kulturu i međuljudske veze, Turska je zaista jedna balkanska i evropska zemlja. Turska za region nije strani igrač. U svakoj balkanskoj zemlji imamo srodne zajednice i rodbinu zahvaljujući našoj zajedničkoj istoriji. Milioni naših građana vode porijeklo sa Balkana i imaju rodbinske veze ovamo. Isključivati Tursku na Balkanu je neobjektivan pristup sa lošom namjerom. Pritom, Turska je, zbog toga što je članica NATO saveza, Evropskog savjeta, i zemlja koja vodi pregovore sa EU za članstvo i koja je usvojila temeljne vrijednosti EU, jedna evropska zemlja”, smatra Ozan.

Prema njenim riječima, Turska na Balkanu svoje aktivno prisustvo i efikasnost u svim oblastima sprovodi u okviru ovih vrijednosti.

“Pristup Turske regionalnim problemima ne razlikuje se od onoga koje EU ima prema Balkanu. Turska daje doprinos razvoju balkanskih zemalja zahvaljujući jakoj ekonomiji, dobrosusjednim odnosima sa svim državama na Balkanu, kao i višestranoj saradnji koja se stalno razvija. Isključiv stav prema Turskoj i razdvajanje u definisanju Balkana na istočni, zapadni, južni i sl. prije svega štetno je za Balkan. Mi želimo da na Balkanu radimo zajedno sa zemljama EU i da u svim oblastima stvaramo zajedničke projekte. Zahvaljujući tome što istorijski i kulturalno pripadamo Balkanu i što ovaj narod poznajemo bolje od svih, vjerujem da će zajednicki projekti dati željeni rezultati da će u regionu dati različitost”, ocijenila je Ozan.

Turski predsjednik izrazio je nedavno spremnost da posjeti Crnu Goru.

“Smatramo važnim dijalog na visokom nivou koji je prisutan između Crne Gore i Turske, razgovore i nastavak međusobnih posjeta. U narednom periodu, da bi realizovali prije svega posjetu našeg uvaženog predsjednika Crnoj Gori, ali i druge međudržavne posjete na visokom nivou, u stalnom smo kontaktu sa crnogorskim institucijama”, zaključila je Ozan.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније