Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

09. 03. 2019. 08:26 >> 08:01
7

ĐUROVIĆ

Vladu savjetovao kao pravnik, a podržao proteste

Bivši član Savjeta Radio Televizije Crne Gore i direktor Media centra Goran Đurović sklopio je 1. oktobra prošle godine ugovor sa Kancelarijom za evropske integracije Crne Gore, kojim se obavezao da će za potrebe Kancelarije obavljati konsultantske usluge u vezi sa sprovođenjem Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kancelarija za evropske integracije je novom sistematizacijom sastavni dio kabineta predsjednika Vlade. Ugovorom, u koji je Pobjeda imala uvid, bilo je predviđeno da Đurović sve poslove iz ugovora završi do 28. februara ove godine. Predviđeno je i da maksimalno radi 107 dana, a da mu u ime naknade za izvršeni posao svaki dan sljeduje neto iznos od 72,8 eura, što znači da je Đurović inkasirao od posla sa Vladom 7.789,6 eura. Ukupni trošak iznosi 78,43 eura, koji je naručilac (Kancelarija) nakon primjene posla dužan da svakomjesečno isplati na žiro račun Đurovića.

Poreze i doprinose na iznos Đurovićeve zarade isplaćuje Kancelarija u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje navedeno je u Ugovoru.

Tokom trajanja ugovora Đurović je kao NVO aktivista i direktor Media centra aktivno podržavao proteste inicijative “97.000 odupri se”, čiji je jedan od zahtjeva bila ostavka Duška Markovića, predsjednika Vlade sa kojom Đurović ima konsultantski ugovor.

Prema pisanju Pobjede Đurović se ugovorom, između ostalog, obavezao da uradi aplikaciju za ugovor o pružanju tehničke podrške (TASC), privremene izvještaje, izvještaje o napretku i završne izvještaje, osiguranje vidljivosti sprovođenja TASC, učešće u organizaciji obuka za potencijalne korisnike i foruma za uspostavljanje partnerstava…

Tokom trajanja ugovora obavezan je i da pruži podršku ugovaranja (čišćenje budžeta), osiguravanje da se pozivi za dostavljanje prijedloga projekata objavljuju u relevantnim medijima, podršku evaluaciji programa, informisanje operativne strukture Crne Gore i pružanje savjeta radi sprovođenja programa.

Kancelarija se ugovorom obavezala i da će Đuroviću platiti troškove obaveznog osiguranja u toku vršenja posla od povreda, nesrećnog slučaja, smrti, trajne invalidnosti, a na osnovu posebno zaključenog ugovora sa osiguravajućim društvom. Ugovorne strane su se saglasile da do raskida ugovora dolazi izvršenjem posla.

Predviđeno je i da se ugovor može raskinuti sporazumno ili jednostranim raskidom, ukoliko Đurović ne bude izvršavao svoje obaveze u rokovima i na način predviđen ugovorom na osnovu nesavjesnog i neprimjerenog ponašanja, neblagovremenog obavještavanja o spriječenosti i nemogućnosti obavljanja ugovornih obaveza.

Otkazni rok u slučaju jednostranog raskida je, kako se navodi u tom dokumentu, do 30 kalendarskih dana. Predviđeno je i da Đurović poslove iz tog ugovora obavlja u poslovnim prostorijama Kancelarije za EU integracije Vlade Crne Gore, osim ukoliko postoji potreba da se ti poslovi obavljaju van poslovnih prostorija Kancelarije.

Rad van poslovnih prostorija sprovodi se u skladu sa procedurom programa, ukoliko dođe do nastanka troškova prilikom obavljanja posla van prostorija Kancelarije, isti će biti obračunati i isplaćeni u skladu sa programskim procedurama navedeno je u ugovoru.

Đurović: Imam ustavno pravo na slobodu izražavanja

“Ugovor o konsultantskim uslugama sa Kancelarijom za evropske integracije je potpisan u sklopu realizacije EU programa prekogranične saradnje. Moj honorar je plaćen iz fondova EU, te građane Crne Gore ili Vladu ne koštam ni jedan euro”, saopštio je u izjavi za Pobjedu Goran Đurović.

On je dodao da je njegova uloga da “kao dio šireg prekograničnog tima pomognem boljoj realizaciji ovog programa”.

“Punih 20 godina kroz svoje različite konsultantske angažmane sarađujem sa institucijama, uključujući i Vladu. Moji ugovorni konsultanstski odnosi sa bilo kojom institucijom ne mogu uticati da se odreknem svojih ustavom garantovanih prava na slobodu mišljenja i izražavanja. Vašim pitanjem o tome je li etično da, kao neko ko ima ugovorni odnos sa Vladom, idem na proteste, i dovođenjem u vezu-samo vama jasnu ovo dvoje direktno podrivate Ustav ove države. Šaljete poruku svima koji imaju ugovorne odnose sa Vladom i drugim institucijama da zbog ugovora ne misle slobodno i ne govore što misle. Tako smo i dobili zarobljenu drzavu”, rekao je Đurović, dodajući da bi bilo “dobro da i premijer Markovića kaže smatra li problematičnim ili neetičnim da neko ko ima ugovorni odnos sa Vladom prisustvuje protestima i koristi svoja Ustavom garantovana prava”.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније