Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

07. 03. 2019. 12:16 >> 15:59
3

ĐUKANOVIĆ I PAVLOPULOS

Imponuje podrška Grčke

Region se intenzivno razvija, a nakon 2008. i dramatične ekonomske krize treba primijetiti da je tom napretku pogodovala podrška Grčke, saopštio je predsjednik Crne Gpore Milo Đukanović, koji je danas dočekao grčkog kolegu Prokopisa Pavlopulosa, uz najviše državne počasti.

Đukanović je nakon sastanaka novinarima kazao da je ovo prva posjeta predsjednika Grcke od nezavisnosti Crne Gore.

"Ovo je prilika da u jednom vrlo delikatnom političkom i bezbjednosnom trenutku u Evropi i šire razmjenimo mišljenja. Ovo je i prilika da zahvalim predsjedniku na konzistetnoj podršci koju nam Grčka pruža. Svjedočim da se region intenzivno razvija. Nakon 2008. i dramatične ekonomske krize treba primijetiti da je region jako napredovao i da nam je pogodovala podrška Grčke koju nam pružaju", kazao je Đukanović.

Predsjednik države je kazao da imponuje što pomoć ne stiže samo od Grčke već i od ostatka zemalja članica Evropske Unije.

"U razgovoru koji smo obavili dobili smo otvorene i prijateljske savjete kako postaviti svoju strategiju dalje u vremenu koje nije redovno. Posljedice krize se i dalje osjećaju, odrazile su se na stabilnost i prosperitet svih djelova planete posebno ovog regiona. Vjerujem da ćemo i u narednom periodu računati na punu podrsku Grčke u ostvarenju ciljeva", kazao je Đukanović.

Danas su, kaže Đukanović potpisana dva važna ugovora.

"Razgovarali smo i o sporazumima koji se tiču unutrašnjih poslova. U oblasti pravde, o ekonomskoj saradnji. Saopštio sam im da je Crna Gora najdinamičnija ekonomija regiona. Cilj je da sto duže trajemo u dobrom tempu ekonomskog rasta", rekao je Đukanović.

Predsjednik Republike Grčke Prokopis Pavlopoulos kazao je da odnos između naših naroda idu duboko u prošlost.

"Postepeno pristupanje Crne Gore EU mi podržavamo i uvijek smo na raspolaganju. Mi smo narodi koji žele zajednički da napreduju u evropskoj porodici.Želim da naglasim da je Grčka uvijek za napredak ka EU svih zemalja Zapadnog Balkana, jer imamo viziju a ta vizija je mir i saradnja na Balkanu. Mnogo toga je Balkan preživio u prošlosti, a EU je prostor koja dozvoljava da živimo u miru. Jaka Evropa ima potrebu za stvaranje krila ugoistočne Evrope i bez tog krila ne može biti jaka. Zbog toga želimo da i ostale zemlje napreduju kao Crna Gora. Narodi koji žele da uđu u EU moraju prvenstveno da riješe sve nesuglasice sa sujedima", smatra Pavlopoulos.

EU je, kako smtra Pavlopoulos, preuzela planetarnu ulogu i prevazilazi granice Evrope.

"Mi uvijek gledamo na nacionalne interese kroz prizmu evropskih interesa. Turska drži pod okupacijom jedan dio Kipra i to nije bilateralno pitanje već evropsko pitanje. Što znači da rješavanje tog pitanja mora biti uz poštovanje pravnih tekovina Evrope. Kipar mora da ima svoj suverenitet. Neprihvatljivo je postojanje strane okupacije i vojske na teritoriji Kipra. To predstavlja grubo kršenje evropskog i međunarodnog prava", kazao je Pavlopoulos.

Što se tiče odnosa Grčke i Turske, Grčka, kako kaže Pavlopoulos, teži dobrosusjedskim odnosima.

"Nijesam saglasan sa određenim organima EU u smislu da treba prekinuti svaki napredak Turske prema EU. Turskoj poručujemo ako želi evropsku perspektivu mora ispuniti određene pretpostavke, što znaci i poštovanje i prijateljski odnosi prema susjednim državama posebno treba da poštuje ugovore i suverenitet Grčke. Turska mora da postuje granice EU", zaključio je Pavlopoulos.

Podsjetimo, Pavlopulos boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Planiran je i sastanak grčkog predsjednika s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Drugog dana posjete predsjednik Grčke će održati predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore na temu "Vladavina prava i evropske integracije". 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније