Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

06. 03. 2019. 07:15 >> 16:36
21

VUKADINOVIĆ

Nije bojkot, već omalovažavanje parlamenta

Politički analitičar Srđan Vukadinović ocijenio je da se nedolazak opozicije na sjednicu Skupštine ne može nazvati bojkotom, već "daljim omalovažavanjem i minimiziranjem parlamenta".

Podsjećamo, opozicioni poslanici nijesu prisustvovali jučerašnjoj drugoj redovnoj sjednici parlamenta na kojoj su razmatrani predloženi zakoni o akademskom integritetu i državnim nagradama.

Naime, učesnici protesta "97.000-Odupri se" pozvali su opozicione partije da napuste Skupštinu Crne Gore i bojkotuje sve izbore dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

"Ne postoji više bojkot crnogorskog parlamenta, od prije godinu ili dvije, kada su SDP i DF ušli u parlament, zbog nekih njihovih interesa. Bojkot je jako ozbiljna institucija, koja bi trebalo da ima valjano snažne razloge ili se prekida ako se takvo nešto ne ispuni ili nađe neki kompromis. Ovdje nije ispunjeno ništa od zahtjeva opozicije da bi bio prekinut bojkot”, rekao je Vukadinović za Dnevne novine.

Prema njegovom mišljenju, protesti ne mogu biti vječni, već moraju imati rok trajanja.

"Ako se u roku od nekoliko dana ne uradi nešto, onda se neće uraditi ni u roku od par mjeseci, već naprotiv - protesti će se urušiti sami od sebe", smatra Vukadinović.

On kaže da zahtjevi ne treba da budu stvar ozbiljne rasprave, jer članstvo u Vladi se dobija na izborima.

"Vaninstitucionalna sredstva, protesti, bojkot neće dati rezultate, već naprotiv to znači dalje ispoljavanje nemoći opozicije. Opozicija sada traži tehničku vladu, pa kada to ne bude ispunjeno opet će se vratiti u parlament, kada budu neki njeni zahtjevi na dnevnom redu", kaže Vukadinović.

Politički analitičar Sergej Sekulović kaže da se odsustvo opozicije iz parlamenta može sagledati u kontekstu solidarisanja sa zahtjevima koji su iznijeti na posljednjem protestu.

"To predstavja pokazivanje političke spremnosti za koordinaciju sa organizatorima građanskih protesta. To bi u krajnjem moglo da dovede do opozicionog bojkota izbora, a sa druge stane da se otvore pregovori i da se to nekim političkim kompromisom riješi, u skladu sa zahtjevima većine opozicionih partija koji su usmjereni ka formiranju neke prelazne tehničke vlade. To je krajnji cilj koji bi ih vratio u parlament", kaže Sekulović.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније