Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

05. 03. 2019. 16:27   >>  18:01 13

CG I UK POTPISALI UGOVOR

Moguće izručenje ukoliko se državljani potražuju za teška krivična djela

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo su riješeni da se kroz tješnju međusobnu saradnju odlučno suprotstave organizovanom kriminalu i odgovorne za teška krivična djela privedu pravdi, saopšteno je danas u Londonu tokom sastanka potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina sa britanskim ministrom za Evropu Alanom Dankanom.

Potpredsjednik je sa ministrom za Evropu Alanom Dankanom potpisao bilateralni ugovor kojim se dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji i olakšava njena primjena.

Glavna novina ovog ugovora jeste da Crna Gora i Velika Britanija izražavaju spremnost da jedna drugoj izruče i sopstvene državljane, ukoliko ih druga država potražuje za teška krivična djela za koja je zaprijećena kazna od pet ili više godina zatvora.

"Ovakav ugovor nedvosmisleno ukazuje da između Crne Gore i Velike Britanije vlada visok stepen međusobnog uvažavanja i povjerenja, uz uvjerenje da će pravni sistemi obje države svakom licu koje bude izručeno garantovati pravo na pravično suđenje, uz poštovanje pretpostavke nevinosti,“ saopštio je potpredsjednik Pažin nakon ceremonije potpisivanja.

"Danas sam u Londonu imao niz sastanaka sa visokim britanskim zvaničnicima, na kojima smo utvrdili modalitete za unapređenje i proširenje saradnje po pitanju bezbjednosti, vladavine prava i suzbijanja svih oblika teškog kriminaliteta, sa posebnim akcentom na finansijski kriminal. Sa britanskim ministrom za Evropu Alanom Dankanom potpisao sam ugovor kojim se dopunjuje Evropska konvencija o ekstradiciji i olakšava njena primjena. Glavna novina ovog ugovora jeste izrađena spremnost obje države da izručuju i sopstvene državljane, kada se radi o krivičnim djelima za koje je zaprijećena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna. Danas potpisani akti van svake sumnje predstavljaju izraz visokog stepena povjerenja i uzajamnog poštovanja između dvije države, kao i spremnosti i kapaciteta da se svim licima koja se nađu pod udarom ovog ugovora obezbijedi pravo na pravično i javno suđenje, pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u razumnom roku. Veoma sam zadovoljan posjetom. Potvrđeni su odlični politički odnosi, kao i spremnost i otvorenost demokratskih institucija za nastavak saradnje", rekao je Pažin.

U ugovoru se konstatuje se da su strane potpisnice „svjesne garancija prava na pravično suđenje optuženom u okviru svojih pravnih sistema, uključujući i pravo na suđenje pred nepristrasnim sudom uspostavljenim zakonom“. 

Pažin je sa ministrom Dankanom i ministrom za trezor Melom Strajdom potpisao Memorandum o razumijevanju u cilju dodatnog produbljivanja saradnje u oblasti bezbjednosti, vladavine prava i zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala, naročito protiv različitih vidova finansijskog kriminala.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније