Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

01. 03. 2019. 10:03 >> 09:36

DRLJEVIĆ U MAĐARSKOJ

Ulaganje u region je ulaganje u budućnost EU

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević saopštio je da je ulaganje u stabilnost i prosperitet regiona zapravo ulaganje u sigurnost i budućnost Evropske unije (EU), tj. cijele Evrope.

"Bliskija saradnja je zajednički interes, jer samo na taj način možemo građanima obezbijediti ekonomski i društveni razvoj i sigurnost“, poručio je Drljević u Budimpešti.

On je učestvovao na Trećoj konferenciji Zapadnog Balkana "Integracija kroz biznis", koju su organizovali fondacija Konrad Adenauer i Institut za vanjske poslove i trgovinu.

"Građani očekuju da Unija svojim djelovanjem pokaže odgovornost prema ovom dijelu kontinenta, da njeni stavovi i odluke odišu razumijevanjem, te da, kroz pravovremenu afirmaciju individualnih rezultata i napretka, podstiču državu i društvo na dalje reforme i promjene koje nijesu bezbolne i lake", poručio je Drljević.

Region, kako je dodao, ne želi da ostane na marginama Evrope, u kontinuitetu dokazujući da kao partner može dati znatan doprinos stabilnosti i bezbjednosti kontinenta kroz zajedničku borbu sa izazovima modernog vremena poput migrantskih pritisaka i bezbjednosnih prijetnji.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto poručio je da je strateški interes EU da integriše Zapadni Balkan naglasivši da je to važno, kako zbog ekonomskih, tako i zbog bezbjednosnih aspekata.

U vezi sa tim, iznio je očekivanje da će politika proširenja ostati visoko na agendi EU nakon izbora za Evropski parlament i formiranja nove Evropske komisije.

"Mađarska se zalaže za ubrzanje procesa proširenja. Naš interes je snažnija EU, a to je moguće jedino integracijom država Zapadnog Balkana", poručio je Sijarto.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније