Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B

22. 02. 2019. 14:09   >>  20:08 23

OPOZICIJA SA HANOM

Razgovori o izbornim uslovima besmisleni

Izbori u Crnoj Gori u sadašnjim uslovima bili bi besmisleni i potrebno je sistemsko rješenja problema, saopštili su lideri opozicionih stranaka nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Formiranje tehničke vlada, najbolji je put za Crnu Goru, dok su protesti glavna demokratska institucija, poručio je predsjednika SDP-a Ranko Krivokapić, nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Krivokapić kaže da je podsjetio Hana na zajedničko dostignuće, a to je prelazna Vlada 2016. godine.

“To je bio pravi model za mirnu tranziciju u Crnoj Gori. Nažalost državni udar je srušio sve i sada smo na istom mjestu kao negdje u tom decembru 2015. godine. Po nama, rečeno je i komesaru Hanu, moramo proći isti put. Ovaj put mnogo brže”, naveo je Krivokapić.

On ponavlja zahtjev SDP-a da neće biti nikakvih razgovora o izbornim uslovima dok ne bude formirana tehnička vlada.

“To je najbolji put za Crnu Goru. To je put da se raščisti mnogo toga na političkoj sceni Crne Gore i da se Crna Gora okupi oko spašavanja ekonomsko - socijalnog stanja. Da se Crna Gora okupi oko istog koncepta, a to je Evropska unija i da Crna Gora kao mala zemlja skupi sve kvaliteta što ima u tu tehničku vladu”, naveo je Krivokapić.

Kaže da bi želio u toj tehničkoj vladi da vidi veliki broj predstavnika građanskog sektora i da zajedno sa Evropskom unijom pokušaju dobiti prve, kako navodi Krivokapić, nesporne izbore u Crnoj Gori.

On poručuju i da su protesti glavna demokratska institucija sada u Crnoj Gori.

“To je najbolji dio Crne Gore i način da dobijemo novi kvalitet u političkom životu Crne Gore. Da se pojavi puna odgovornost svake vlasti. Smjenjivost svake vlasti i opomena za svaku buduću vlast. Da Crna Gora ima oruđa da se nikad ne ponovi autokratija koja će trajati tri decenije”, zaključio je Krivokapić.

Abazović poziva na protest

Lider građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, pozvao je građane da u što većem broju dođu na građanske proteste sjuta u Podgorici.

“Na ulici treba da odbranimo dostojanstvo Crne Gore i da vratimo ono što nam je oteto, vratimo institucije sistema i građanima mogućnost slobodno da biraju”, rekao je Abazović.

On je kazao da je opozicija na sastanku bila jedinstvena i pozvao lidere opozicionih stranaka da i ubuduće bude tako i da zanemare sve razlike i partijske interese.
Lider Demorkata Aleksa Bečić, rekao je da je Hanu ukazao na dramatičnu situaciju u kojoj se nalazi Crna Gore, da se kriza usložnjava i da je na najvišem nivou u posljednjih desetak godina.

“Dva su dominatna razloga. Jedan što nijesmo imali političku ni pravnu odgovornost za ranije afere koje su se vezale za izborne procese, a drugi što smo imali jednu vrstu “žmurenja” na to što je Demokratska partija socijalista prethodnih nekoliko godina izigrala sve moguće dogovore sa opozicijom koji su bili pokušaj za izlazak iz političke krize”, naveo je Bečić.

DF: Mi smo najprogonjenija opozicija u Evropi

Predstavnici DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević su kazali Hanu da su najbrojnija opozicija u Crnoj Gori.

“Mi imamo skoro polovinu opozicionih poslanika. Mi smo najprogonjenija opozicija u Evropi. Nas trojica smo bili u zatvoru. Ja kao lider srpske stranke u Crnoj Gori podržavam sve demokratske zahtjeve opozicije. Ako su Albanci uspjeli da se izvore u Makedoniji za svoja prava, a ima ih manje nego nas Srba u Crnoj Gori, onda i mi Srbi ćemo se izboriti za nasa prava”, poručio je lider NOVE Andrija Mandić.
Knežević je pitao Hana da li u Crnoj Gori postoji politička kriza.

“Da li su ovi dokazi o korupciji i izbornim krađama koji se pojavljuju u javnosti, dovoljni da EK zauzme jasan stav o prirodi režima u Crnoj Gori”, pitao je Knežević Hana.

Predsjednik Socijalisitičke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković  potencirao neophodnost razrešenja sadašnje političke krize u Crnoj Gori.

Predsjednik SNP CG je govorio i o građanskim protestima, ističući činjenicu da su oni legitimni, demokratski čin, gdje građani na miran način izaražavaju protest zbog brojnih nepočinstava aktuelne vlasti.

Poslanik Goran Danilović kazao je da je Hanu saopštio stav Ujedinjene Crne Gore i dvoje nezavisnik poslanika da u ovom trenutku tehnička vlada nema alternativu.

Han je, kako su kazali lideri, imao korisne i dobrobamjerne savjete za opoziciju.

Bečić: Demokrate krenule u realizaciju Plana vaninstutucionalnog djelovanja

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić ukazao je Hanu na dramatičnost situacije u kojoj se nalazi Crna Gora.

"Afera 'Koverat' potvrdila je sve ono što je opozicija tvrdila svih prethodnih godina, a to je da je opozicija u sve ranije izborne procese u trci na 100 metara kretala sa starta, a DPS sa 70 metara. Afera 'Koverat' potvrdila je i koliko su bili impresivni rezultati koje je opozicija u takvim uslovima ostvarila i kakvi bi tek bili da se izborna trka odvijala i odvija u iole fer i ravnopravnim uslovima", kazao je Bečić.

U razgovoru sa komesarom Hanom, lider Demokrata saopštio je da je situacija u državi dramatična, da se kriza usložnjava i da je na najvišem nivou u posljednjih desetak godina, a iz dva dominantna razloga.

"Jedan je što nijesmo imali političku, a u mnogo čemu ni pravnu odgovornost za sve ranije afere koje su se vezale za izborne procese, pa su nalogodavci i čelnici DPS-a samo ohrabrivani da se nastavi brutalnije tim putem. Drugi je što smo imali jednu vrstu žmurenja sa različitih strana na to što je DPS u prethodnih nekoliko godina izigrao sve moguće dogovore sa opozicijom uz posredstvo međunarodne zajednice, koji su bili pokušaji za izlazak iz političke i institucionalne krize. Zbog svega toga na današnji dan imamo najveći stepen nepovjerenja u izborne procese u Crnoj Gori od strane građana. Najveći stepen nepovjerenja u institucije i mogućnost ovih sadašnjih institucija da nešto učine, i najveći jaz upravo u nepovjerenju između vlasti i opozicije”, naveo je Bečić.

Što se tiče Demokratske Crne Gore, Bečić je istakao da su Demokrate krenule u realizaciju Plana vaninstutucionalnog djelovanja sa bliskim političkim subjektima, što podrazumjeva svake sedmice širom Crne Gore organizovanje protesta i drugih oblika mirnog, evropskog, demokratskog izražavanja nezadovoljstva, i da zajedno sa drugima opozicionim kolegama prisustvuju i masovnim građanskim protestima koji se dešavaju u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније