Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

21. 02. 2019. 16:28 >> 15:55
3

ĐUKANOVIĆ - BREGA

Pokazati zrelost u vođenju dobrosusjedske politike

Savjet za regionalnu saradnju, jedan je od najznačajnijih mehanizama za objedinjavanje zajedničkih potencijala u regionu i njegov napredak, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarao sa generalnom sekretarkom Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Navodi se da je Đukanović čestitao generalnoj sekretarki izbor na tu funkciju, poželio uspjeh u postizanju rezultata RCC-ja, i pozdravio konsenzualnu odluku o konsekutivnim mandatima Albanije i Crne Gore.

On je poručio da će Crna Gora kao i do sada biti odgovoran i pouzdan partner Savjeta i pružiti podršku svim aktivnostima od zajedničkog interesa.

Đukanović je podsjetio na vanjskopolitička postignuća Crne Gore, prijem u NATO i dinamičan put ka članstvu u Evropsku uniju, ali i istovremenu posvećenost izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

"Savjet za regionalnu saradnju, upravo je jedan od najznačajnijih mehanizama za objedinjavanje zajedničkih potencijala u regionu i njegov napredak, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da je izuzetno važno pokazati zrelost u vođenju dobrosusjedske politike i punu posvećenost saradnji kako bi se bolje valorizovali svi resursi.

"Crna Gora je maksimalno usredsređena na primjenu strateških dokumenata Savjeta i Akcionog plana o regionalnoj saradnji i podržava aktuelne projekte u oblasti poboljšanja položaja romske populacije, socijalne zaštite i turizma", rekao je Đukanović.

Navodi se da je Bregu pozdravila je lidersku poziciju Crne Gore u procesu integracija u EU, navodeći da Savjet pažljivo prati taj proces.

Predstojeće vrijeme, kako je istakla Bregu, treba iskoristiti za unapređenje regionalne saradnje i dinamiziranje ekonomskog razvoja Regiona.

"Posebno se osvrnula na konkretne ciljeve Savjeta za ukidanje rominga i mobilnost studenata kroz projekat priznanja diploma i zvanja, za šta je dobila punu podršku tokom razgovora", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati regionalnu saradnju, naročito u uslovima komplikovanih globalnih odnosa, sa punom sviješću o zajedničkoj odgovornosti za budućnost Regiona i rješavanje otvorenih pitanja.

Potvrđena je puna otvorenost za dalje jačanje saradnje Crne Gore i RCC i podrška realizaciji aktivnosti u susret sljedećem Samitu Berlinskog procesa u Poznanju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније