Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

21. 02. 2019. 12:32   >>  20:49 38

POSLANICI NIJESU GLASALI

"Koverta" bez epiloga u Skupštini

Završena je vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj se raspravljalo o prijedlogu zaključaka povodom afere "Koverta". Nakon rasprave, na kraju sjednice, poslanici nijesu ni glasali, jer je opozicija povukla prijedloge, a nije prihvatila amandmane DPS-a.

Prvu vanrednu sjednicu u ovoj godini zakazao je predsjednik parlamenta Ivan Brajović na osnovu inicijative Socijaldemokratske partije (SDP), a koju je potpisalo 28 opozicionih poslanika.

Na početku sjednice, poslanik DPS-a Nikola Rakočević saopštio je da DPS glasa za dnevni red, uprkos tome što sjednici ne prisustvuju pojedini poslanici opozicije.

"I pored toga što smatramo da su zaključci politikantski pamflet, odlučili smo da otvorimo raspravu jer ne bježimo ni od jedne teme, pa ni od ove", rekao je Rakočević.

On smatra da smo danas svi sjedoci nastavku afera koje traju 30 godina. Rukopis i izvođači radova su, kako je rekao, isti - dio medija, civilnog sektora i cjelokupna opozicija, a sve sa ciljem da se destabilizuje Crna Gora i vaninstitucionalno smijeni vlast.

"Moraćemo da ih razočaramo. Na redovnim izborima 2020. godine, moraće da pokušaju da se politički nadmeću sa nama", rekao je Rakočević.

 

On je rekao da u posljednjih 20 godina niko iz medija i opozicije nije kazao da su klevetali, govorili neistine i na tendenciozan način pokušali da diskredituju dignitet Mila Đukanovića i DPS i tako sruši Crnu Goru.

"Vjerujem da kad prođe ova oluja niko neće imati snage da kaže Izvinite gospodo", kazao je Rakočević.

Na meti je, kaže Rakočević, glavni grješnik svih mrzitelja Crne Gore.

"A njegov osnovni grijeh je što je obnovio državnost Crne Gore, što je usmjerio ka evropskim integracijama, što je učlanio u NATO, sačuvao multivjerski sklad i što je ekonomski osnažio Crnu Goru. Riječ je o Milu Đukanoviću. Od prvog do posljednjeg člana DPS-a, svi smo i prva i posljednja linija odbrane Mila Đukanovića i DPS-a i države Crne Gore", poručio je Rakočević.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević rekao je da je vrijeme da građani shvate da je najopasnija politika po državu ona "država pa demokratija".

Pozvao je sve simpatizera DF-a da dođu na protest koji će u Podgorici biti održan u subotu od 18 sati.

Navodi da Crna Gora nije pravna država, i da zakoni ne važe jednako za sve. Medojević smatra da je DPS glavna smetnja reformama i demokratiji u Crnoj Gori.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da bi DPS prije godinu dana, na pitanje da li se finansira nezakonito, odgovorio da su u pitanju klevete "i da smo mrzitelji Crne Gore".

"Kao što to kažete danas. Da smo vas prije dvije godine pitali da li ste prijatelji sa Duškom Kneževićem, a da vam mi kažemo da nijeste, vi biste rekli da vas klevećemo i da smo mrzitelji Crne Gore", rekao je Konjević.

On je kazao da bi o javno izgovorenoj riječi trebalo svi da povedu računa.

"Valjda postoji neka javna odgovornost, pa da svako ko je finansirao partiju na nezakonit način, da predsjednici partija podnesu ostavke. Svi. Uključujući i partiju kojoj pripadam", poručio je Konjević.

Podsjetio je da smo prije nešto više od mjesec dana u Crnoj Gori dobili nešto za što je DPS tvrdio da se nikad ne dešava.

"Tvrdili ste da finansirate svoju partiju na način koji je propisan zakonom. Pokazalo se da to nije tačno", ističe Konjević.

Smatra da bi svi trebalo da budu posljednja linija zakonu i ustavu, pitajući se šta će se desiti ako se pojavi u javnosti još neki snimak.

"Hoćemo li opet biti mrzitelji i hoćemo li vas opet klevetati", pitao je Konjević.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović konstatovao je da sjednici ne prisustuje glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, navodeći da parlament danas ne bi raspravljao da je prvi čovjek tužilaštva radio svoj posao.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović kazao je da njegova partija ne bježi od rasprave u parlamentu o svim aktuelnim temama.

"Ali mišljenja sam da Skupština ne smije da vrši dodatni pritisak na tužilaštvo kao što to rade pojedini mediji i jedan dio građana. Svakako smo za to da oni koji su se ogriješili o zakon treba da odgovaraju, ali sam za to da poistupak okonča tužilaštvo", rekao je Ibrahimović.

Ovdje se, kako je rekao, ne radi ni o kakvoj aferi, već o krivičnom postupku koje se vodi protiv visokopozicioniranog funkcionera DPS-a. On vjeruje da će se, ako utvrdi odgovornost, pravedno odrediti sankcije.

"BS je uvijek spremna za pomirenje, ali već i početak sjednice dokaz je da rasprava neće uspjeti da približi poziciju i opoziciju", rekao je Ibrahimović.

 U ime kluba poslanika SNP-Demos Miodrag Lekić rekao je da ne misli da su svi ljudi u strukturi vlast korumpirani. Mislio je, kako je rekao, da može da se pojavi iz struktura vlast glas razuma i objektivnosti.

"Ovdje smo dobili poruku koja je frapantna, a to je da ćemo do posljednjeg biti uz Mila Đukanovića", rekao je Lekić.

On je rekao da ne bi trebalo izdvajati afere Snimak, Koverat, Atlas...

"One su očigledno sistemske. Zato je ovom zemljom zadak truleži svih vrijednosti", kazao je Lekić u parlamentu, ukazujući na to da se građanima mora saopštiti da smo svi na iskušenje.

"Sačekaćemo i stav Vlade. Ali krajnja riječ biće građana", rekao je Lekić.

Boris Mugoša iz SD-a kazao je da su nadležni tužilački organi brzo reagovali, te da je manje važno da li nam se ono sviđa ili: "Imamo brojne istrage, čekamo optužnice. Što je svrha komentarisanja? Hoćemo li u emisijama da određujemo ko treba da se hapsi? Hoćemo li na ulici da to određujemo, ne".

Imali volju ili ne, to se, kako je rekao, opet vraća u institucije sistema.

"Svi treba da damo doprinos transparentnosti u radu", rekao je Mugoša, navodeći da je SD-u bitno da se otvori druga tema.

On je rekao da u cijeloj priči fali 50.000 eura, te da bi dobro bilo da se utvrdi gdje je taj novac: "Pojavili su se na određenim sajtovima da je možda neka druga partija dobila novac od Kneževića. Da bih relaksirao javnost SD nije dobio ni centa od Duška Kneževića".

U SD-u, kako je rekao, vlada izvanredno jedinstvo.

"Ne mogu nas ovi pokušaji destabilizacije narušiti", poručio je Mugoša.

Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore pitao je šta bi trebalo da se javno prikaže da bi neko snosio odgovornost.

"Znate li ko je preuzeo kovertu? Generalni sekretar predsjednika Crne Gore. Bivši gradonačelnik Podgorice. U onoj koverti su sve vaše pobjede i svi naši porazi", rekao je Danilović.

On kaže da javno u ime Ujedinjene Crne Gore saopštava: "Ili će se stvari promijeniti, ili će EU podržati da imamo tehničku, prelaznu vladu koja će najmanje godinu dana pripremati nove izbore, ili smo dužni da bojkotujemo svake sljedeće izbore".

Danilović je rekao da je ono jedno od uhvaćenih pisama.

"A šta je sa onim neuhvaćenim. Više bih cijenio da je Đukanović rekao: Da, ja i gdin Knežević smo bili prijatelji. Otužno je da znaju ostali koji su davali novac koliko ih cijeni", rekao je Danilović, pozivajući sve da izađu na ulicu i da traže pravo na slobodu i čast.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da 30 godina nakon pada Berlinskog zida "stiže proljeće u Crnu Goru".

"Građanska Crna Gora je na ulici", rekao je Krivokapić, navodeći da Crna Gora živi vrijeme dolaska starih računa.

On smatra i da nema težeg grijeha u miru, nego vršiti poharu svog naroda. Krivokapić podsjeća da je Crna Gora prošla mnogo toga za 30 godina, ali da nije za to vrijeme nikad promijenila vlast. Crna Gora na ulicama je, smatra Krivokapić, nada za ovu državu.

"Da nije protesta, da nije bilo Evropske unije, mi se danas ovdje ne bi sreli", ističe Krivokapić.

Obraćajući se Državnom tužilaštvu, Krivokapić je rekao da je u zarobljenoj državi "vjerovatno najteže biti pravda".

"Vratili smo nezavisnost, ali nijesmo napravili državu u evropskom smislu. SVe više postajemo posjed i imanje, jer nema zakona i reda za one koji imaju najviše moći", kazao je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније