Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 02. 2019. 14:43 >> 14:37
2

MARKOVIĆ - ALEKSANDROVA

Bugarska će pomoći CG na putu ka EU

Bugarska je spremna da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija kako bi ostvarila svoje ambicije i postala naredna punopravna članica, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i novoimenovane ambasadorke Bugarske Meglene Ivanove Plugčieve-Aleksandrove.

Kako navode, dosadašnji rezultati Crne Gore na putu ka EU su ocijenjeni pozitivnim.

Marković je istakao da ćemo nastaviti predano da radimo na ispunjavanju naše agende bez obzira na predstojeće evropske izbore i ostale izazove sa kojima se Unija suočava.

"Bugarska je za vrijeme predsjedavanja EU uradila mnogo za Crnu Goru i cio Zapadni Balkan. Region je postao vidljiv u Evropskoj uniji“, kazao je Marković.

On je istakao da odlične bilateralne odnose treba oplemeniti jačom ekonomskom saradnjom i u tom kontekstu istakao zainteresovanost Crne Gore za unapređenje odnosa u oblasti infrastrukture, energetike, turizma.

"Zajednički je konstatovana potreba uspostavljanja avio linija između Crne Gore i Bugarske. Predsjednik Marković je u tom kontekstu pomenuo i značaj valorizacije aerodroma na čemu Vlada predano radi", navode u saopštenju.

Ambasadorka Bugarske je istakla podršku njene zemlje projektu uspostavljanja Instituta za održive tehnologije, po modelu CERN-a.

"Ocijenjeno je da bi taj Institut bio od velikog značaja za cio region Jugoistočne Evrope", zaključili su u saopštenju.

Uspjeh CG predstavlja i uspjeh regiona

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas novoimenovanu ambasadorku Republike Bugarske, istakavši da ambasadorka dolazi iz zemlje sa kojom Crna Gora ima izvanredne bilateralne odnose, sa intenzivnom parlamentarnom saradnjom.

"Ambasadorka Bugarske je naglasila da kao predstavnica svoje zemlje želi da pruži podršku i doprinese daljim uspjesima Crne Gore, jer uspjeh naše države predstavlja i uspjeh regiona", saopšteno je iz Skupštine.

Pozivajući se na svoje bogato parlamentarno iskustvo, kako se navodi, Aleksandrova je istakla da Skupština predstavlja ključno tijelo i strukturu jedne države i izrazila očekivanje da će njena uloga u budućnosti biti još značajnija.

"Ambasadorka je takođe najavila učešće predstavnika bugarskog parlamenta na predstojećoj Konferenciji mladih parlamentaraca Evropske unije i Zapadnog Balkana u organizaciji Skupštine Crne Gore", kazali su iz parlamenta.

Kako se dodaje u saopštenju, na sastanku je bilo riječi o jačanju ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike, održivih tehnologija i zajedničke turističke ponude.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније