Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

13. 02. 2019. 17:25   >>  16:51 14

MINISTARSKI SASTANAK

CG odlučno sprovodi politiku Alijanse

Crna Gora nastavlja odlučno da sprovodi politike Alijanse, budući da jedinstvo svih saveznica predstavlja važan preduslov očuvanja bezbjednosti njihovih građana i teritorije od svih eventualnih prijetnji, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković učestvuje na prvom ovogodišnjem sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane koji se danas i sjutra održava u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku se razmatraju ključni izazovi na polju međunarodne bezbjednosti, imajući u vidu potrebu pružanja uvezanog i sveobuhvatnog odgovora na takve izazove.

„Razmatrana je takođe dosadašnja realizacija smjernica sa posljednjeg Samita NATO u Briselu, kao i naredni koraci u ispunjavanju ključnih zadataka koji se sprovode u cilju kontinuiranog unapređenja sistema kolektivne odbrane“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su ministri naglasili čvrstu posvećenost i jedinstvo Alijanse na planu kontrole naoružanja, razoružanja i zabrane proliferacije oružja za masovno uništenje, kao važnih segmenata koji doprinose očuvanju evroatlantske bezbjednosti.

Na sastanku je pozdravljena zajednička izjava o Sporazumu o eliminisanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF Treaty), objavljena 1. februara.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakao da Crna Gora nastavlja odlučno da sprovodi politike Alijanse, „budući da jedinstvo svih saveznica predstavlja važan preduslov očuvanja bezbjednosti njihovih građana i teritorije od svih eventualnih prijetnji“.

Govoreći o spremnosti i sposobnosti Alijanse da se prilagođava potrebama izmijenjenog bezbjednosnog okruženja, Bošković je pohvalio do sada ostvaren napredak na planu adaptacije NATO komandne strukture što će, kako je kazao, omogućiti pružanje brzog odgovora na sve vrste potencijalnih izazova.

Bošković je rekao da će Crna Gora tokom ove godine pojačati doprinos u popuni pozicija u okviru nove strukture.

On je naglasio da Crna Gora podržava napore Alijanse u održavanju mira i stabilnosti.

„I podsjetio da je naša zemlja krajem prošle godine uputila izviđačko odjeljenje u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, u znak doprinosa Ojačanom prisustvu na istoku (eFP), što će biti praksa i u predstojećem periodu“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je naglašeno da će zemlje članice Alijanse i u narednom periodu ulagati napore u cilju jačanja međusobne povezanosti cjelokupne trans-atlantske zajednice, ali i ravnomjerne raspodjele tereta, kao važnih komponenti koje doprinose kredibilitetu Alijanse.

Bošković se danas u Briselu sastao i sa ministrom nacionalne odbrane Turske, generalom Hulusijem Akarom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bošković se zahvalio Akaru na sveobuhvatnoj podršci Turske reformi odbrambenog sistema Crne Gore, posebno u oblasti modernizacije Vojske.

„Bošković je naglasio važnost implementiranja međuvladinog Sporazuma o nabavci uniforme za potrebe Ministarstva odbrane na period od pet godina, u skladu sa kojim je tokom prošle godine obnovljena maskirna uniforma pripadnika VCG, a najavio je nastavak projekta i u ovoj godini“, kaže se u saopštenju.

Bošković i Akar su razmatrali mogućnosti obnavljanja kapaciteta Mornarice VCG, ali i obrazovanja crnogorskih kadrova u Turskoj.

„Sagovornici su se složili da je evroatlantska perspektiva Zapadnog Balkana ključna za uspostavljanje dugoročnog mira u ovom dijelu Evrope“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније